700 yıllık hamamda yıkanmanın bedeli 10

700 yıllık hamamda yıkanmanın bedeli 10 lira -Nasreddin Hocanın babası olarak kayıtlarda geçen Muzaffereddin Yavlak Aslan tarafından yaptırılan 700 yıllık hamam günümüzde halen vatandaşlara hizmet veriyor -Yapımında moloz taşından harç


KASTAMONU (A.A) - Mehmet Tuğcu - Kastamonunun Taşköprü ilçesinde bulunan 700 yıllık tarihi Muzaffereddin Bey Hamamı, günümüzde halen ilçe halkına hizmet veriyor.
     Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilen Muzaffereddin Bey Hamamı, vatandaşlara 14. yüzyılın mimarisinde yıkanma şansı sunuyor.
     Taşköprü Karasait Mahallesi Mühendis Mashar Sokakta bulunan ve bazı kaynaklara göre Nasreddin Hocanın babası olarak geçen, Muzaffereddin Yavlak Arslan tarafından yaptırılan hamam, yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte hamamın vakfa tahsis ediliş tarihi 1314 olarak biliniyor.
     Döneminin ender eserleri arasında gösterilen Muzaffereddin Bey Hamamının yapımında moloz taşından harç kullanılmış olup, tonoz kemerli bir salonu ve iki tane kubbeli halveti bulunuyor.
    
     -Tarihi ve mimari açıdan önemli bir eser-
    
     Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Taşköprü Temsilcisi Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener de hamamın tarihi ve mimari açıdan önemli bir eser olduğunu vurgulayarak böyle bir eserin restore edilerek gün yüzüne çıkmasına katkı sağlanmasından mutluluk duyduğunu söyledi.
     Restorasyon çalışmaları kapsamında 1960lı yıllarda yapılan eklenti binanın yıkılarak buraya koruma kurulu projesine bağımlı kalınarak, aslına uygun bir ek yapıldığına değinen Şener, ayrıca hamamın alt kısmında bulunan ısıtma sisteminin de gözden geçirildiğini kaydetti.
     Araştırmacı yazar Erdal Arslan da, Muzafferedin Bey Hamamının tarihi ve mimari açıdan önemli bir eser olduğunu söyledi.
     Kastamonu Vakıflar Müdürlüğü tarafından 2009 tarihinde hamamın restore edildiği belirten Arslan, Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Soğukluktan sonra girilen sıcaklık kısmının ortası kubbeli yanları da tonozludur. Sıcaklık kısmı birbirini izleyen iki kubbe ile örtülmüştür diye konuştu.
    
     -Yavlak Aslan, Nasreddin Hocanın babası-
    
     Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kaynaklara göre Selçuklu Devletinin uç beyliği olan Çobanoğlu Hükümdarı olan Muzaffereddin Yavlak Aslanın, Hoca Nasreddin olarak bilinen Nasreddin Hocanın babası olarak bilindiğini söyledi.
     Yakupoğlu, Selçuklu Şehzadesi 2. Mesutun hükümdarlığa gelmesinde etken olan Yavlak Aslanın oğlu Hoca Nasreddinin, 2. Mesutun yanında Maliye Bakanı(Müstevfi) olarak göreve başladığını kaydetti.
     Restorasyonun ardından 700 yıllık hamamın işletmeciliğini yapan Fevzi Yıldırım ise bugüne kadar bir çok hamamda çalıştığını ve işletmeciliğini yaptığını ifade ederek, Muzaffereddin Bey Hamamının mimari dokusunun diğerlerinden daha ihtişamlı olduğunu söyledi.
     Yıldırım, 7 asırlık hamamda vakit geçirmenin ücretinin ise 10 lira olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Osman Kurt
<< Önceki Haber 700 yıllık hamamda yıkanmanın bedeli 10 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER