736. Türk Dil Bayramı başlıyor

736. Türk Dil Bayramı başlıyor -Başkan Uğurlu: "Eğer Türk dili günümüze bu kadar sade ve duru olarak geldiyse, bunda Karamanoğlu Mehmetbeyin fermanının rolü büyüktür" -"Dilimizi geliştirmek kadar korumak da hepimizin gör


KARAMAN (A.A) - Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Türk dilinin günümüze kadar sade ve duru şekilde ulaşmasında Karamanoğlu Mehmetbeyin rolünün büyük olduğunu söyledi.
     Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 736. Türk Dil Bayramı kutlamalarının 9 Mayıs tarihinde İzmirden Türk Dil Treninin hareketi ile başlayacağını belirtti.
     Karamanoğlu Mehmetbeyin 736 yıl önce Türk dilinin içinde bulunduğu tehlikenin farkına vararak buna isyan ettiğini ifade eden Uğurlu, "O zamanlarda Türk dili Arapça ve Farsçanın tehdidi altındaydı. Yazışmalar Arapça ve Farsça yapılıyordu. Yöneticilerin kullandığı dili sade vatandaş anlayamıyordu. Bir önlem alınmazsa Türk dili yok olma ile karşı karşıyaydı. Bu tehlikeyi gören Karamanoğlu Mehmetbey, tarihe damga vuran fermanının yayımladı. Eğer Türk dili günümüze bu kadar sade ve duru olarak geldiyse, bunda Karamanoğlu Mehmetbeyin fermanının rolü büyüktür" dedi.
     Karaman halkının bu fermanın misyonunu devam ettirme adına fermanın yayınlandığı günü bayram kabul ettiğini vurgulayan Uğurlu, şunları kaydetti:
     "Geçmişte olduğu gibi bugün de Türk dili, teknoloji, popüler kültür ve kontrol dışı yabancı etkilerin tehdidi altında. Dilimizi geliştirmek kadar korumak da hepimizin görevi... Bunun için 7 asır önce yayımlanan Türk Dili Fermanı, bugün daha da önem kazanmıştır. Dikkatleri Türk dili üzerine çekmek için kutlanan Türk Dil Bayramı bu açıdan önemlidir.
     Bu yıl 736. kutlayacağımız Türk Dil Bayramının teması, Roman dili Türkçe, Şiir dili Türkçe, Eleştiri Dili Türkçe... Kutlamalarda konferanslar, kurultaylar yapılacak. Konu uzman kişilerce tartışılacak. Çıkan sonuçlar bir bildiri halinde yayımlanacak."
    
     -Türkçe Treni 10 Mayısta Karamanda olacak-
    
     3 yıldır kutlamaların çeşitli kentlerden özel olarak organize edilmiş Türkçe Treninin hareketi ile başladığını vurgulayan Uğurlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     "Tren ilk olarak İstanbuldan hareket etmişti. Geçen yıl Ankaradan hareket etti. Bu sene de 9 Mayıs günü İzmirden Türkçenin Başkenti Karamana hareket edecek. Türkçe Treni Afyon ve Konyada mola verecek. Türkçe Treninde bilim adamları, yazarlar, şairler ve üniversite öğrencileri de yer alacak. Yazarlar Birliği temsilcileri Türkçe Treninde olacak. Treni 10 Mayıs gecesi Karamanda coşku ile karşılayacağız.
     11 Mayıs günü, Gençliğin Türkçe Kurultayını başlatacağız. Yine TBMM Başkanımız Cemil Çiçek, 11 Mayıs günü Karamanda bizlerle birlikte olacak. 12 Mayıs günü Yunus Emre Hoşgörü soframız açılacak. Halk konserimiz yapılacak. 13 Mayıs günü ise resmi çelenk sunma programı yapılacak. Sergi açılışları olacak. Balkusan köyünde Karamanoğlu Mehmetbeyin türbesi ziyaret edilecek. Köyde çeşitli etkinlikler yapılacak. Aynı gün gece Yunus Emre Şiirleri Dinletisi ve Devlet Opera Balesi bir gösteri yapacak."
     Uğurlu, kutlamalara tüm Türkçe dostlarının davetli olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber 736. Türk Dil Bayramı başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER