Çözüm süreci

Çözüm süreci -Maliye Bakanı Şimşek: -"On yıllarca devam eden çatışma sürecinin bir galibi yok. Aslında herkes kaybetmiş, bir tek kazanan var, o da silah tüccarları" -"Çatışma sürecini sona erdirdiğimizde, çözüm ile ülkemiz


NEVŞEHİR (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek On yıllarca devam eden çatışma sürecinin bir galibi yok. Aslında herkes kaybetmiş bir tek kazanan var o da silah tüccarları" dedi.
     Partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen "Çözüm Süreci" konulu konferansa katılmak üzere Nevşehire gelen Bakan Şimşek, Vali Abdurrahman Savaşı makamında ziyaret etti.
     Bakan Şimşek, ziyarette yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle Türkiyenin yeni bir çıkışın eşiğinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     "On yıllarca devam eden çatışma sürecinin bir galibi yok. Aslında herkes kaybetmiş, bir tek kazanan var, o da silah tüccarları. Onlar da ülkemizdeki huzuru, barışı ve milletimiz arasındaki kardeşliği istemeyenler. Onun için biz çatışma sürecini sona erdirdiğimizde, çözümle ülkemiz çok daha hızlı bir şeklide kalkınacak ve gelişecek. Bu ülkenin, bin yıldır var olan kardeşliği de çok daha güçlenecektir. Bu süreç tabii ki çok büyük bir rahatlama getirmiş durumda. Hakikaten Türkiyeye yeni bir enerji katacak.
     Türkiye yeni bir çıkışın da eşiğinde. Son 10 yılda Türkiye büyük bir değişim ve dönüşümden geçti. Her alanda başarılar sağlandı. Ama Türkiye ekonomik anlamda, uzun vadede potansiyelini gerçekleştirmek istiyorsa, Avrupada ilk ikiye, dünyada güçlü bir şekilde ilk 10daki yerini sağlamlaştırmak, siyasi anlamda da küresel olarak büyük bir aktör olmak istiyorsa, kendi ağırlıklarından kurtulması, kendi iç sorunlarını çözmesi lazım. Başbakanımız, Hükümetimiz ve partimiz bu konuda ciddi bir irade ortaya koymuştur ve bu irade sonucunda kardeşliğimiz, ben inanıyorum ki daha da pekişecektir.
    
     -"Kayıt dışılıkla mücadele terörle mücadele kadar önemli bir sorundur"-
    
     Vergi Denetim Kurulunu 2011 yılında yeniden yapılandırdıklarını ve uzmanlaşma konusunda çok önemli adımlar attıklarını vurgulayan Şimşek, "Eskiden bir koordinasyon sorunu vardı. Onu çözdük ve şu anda vergi denetimi bizim için çok önemli bir çalışma alanı. Tabi ki vergi 76 milyonun hakkı ve hukuku. Maliye Bakanlığı olarak bu 76 milyonun hukukunun en iyi şekilde korunması ve hakkını takip etme noktasında üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz" şeklinde konuştu.
     Kayıt dışılıkla mücadelenin Türkiyenin en önemli sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
     "Kayıt dışılıkla mücadele terörle mücadele kadar önemli bir sorundur. Kayıt dışılıkta başarılı olursak Türkiyenin büyüme potansiyeli yükselmiş olur. Şirketlerimizin ölçek büyütmesinin önünü açarız, rekabet gücünün artmasına sebep oluruz. Onun için vergiye gönüllü uyum esastır. Yani bütün vatandaşlarımızın kazandıkları oranda, kazançlarıyla paralel olarak vergi ödemesi, bunu gönüllü olarak yapması esastır ama bunu yapmayanlar olursa tabi ki vergi denetim kurulu devreye girer. Bu konuda kararlıyız vergi ödeyenler çok kıymetli bir görevi yerine getirmiş oluyorlar. Ama ödemeyenler de 76 milyon kişinin hakkını çalmış oluyorlar."
    
     -"Yeni teşvik sisteminde bütün iller teşvikin merkezinde"
    
     Şimşek, 5084 sayılı Teşvik Yasasına bağlı desteklerin süresinin uzatılacağını, bire bir olmasa da istihdam teşviklerinin kısmen devamını sağlayacak yasal düzenlemenin TBMMde olduğunu söyledi.
     Yeni uygulamada hemen hemen bütün illerin teşvikin merkezinde olduğunu vurgulayan Şimşek, "Eskiden olduğu gibi esas olan bölgesel teşviklerden çok, burada stratejik teşvikler veya büyük yatırımlar. Türkiyenin ithal ettiği herhangi bir ürünü siz Nevşehirde üretin, 5. bölge teşviki alırsınız. Madencilikten, eğitimden, turizmden bir sürü alana kadar, o alanlarda yatırım yapın 5. bölge teşviki alırsınız. Teşvik sistemi çok değişti. Hemen hemen her ilin önceliklerini iyi bir şekilde ortaya çıkaran yeni bir teşvik sistemi söz konusu" diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Asil / Musa Özyürek
     Yayıncı: Ersin Altınsoy

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER