8. Parion Antik Kenti Kazıları başladı

8. Parion Antik Kenti Kazıları başladı -Bu yıl kazıları 17 Ağustos tarihine kadar sürecek


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkalenin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde bulunan Parion Antik Kentinde 8. dönem kazı çalışmaları başladı.
     Kazı Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, 8. sezon Parion Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmalarına, bu yıl 25 Haziran-17 Ağustos 2012 tarihleri arasında devam edileceği belirtildi.
     Her geçen kazı sezonunun ardından antik kente ait kullanım dokusunun daha fazla gün yüzüne çıktığının ifade edildiği açıklamada, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına yürütüldüğü hatırlatıldı.
     Çalışmaların, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Cevat Başaranın kazı başkanlığında 9 akademisyen, 9 arkeolog, 4 antropolog, 1 mimar, 4 restoratör-konservatör, 4 arkeojeo fizikci, 1 fotoğrafçı, 2 sanat tarihçi ile 1 seramik uzmanı tarafından yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
     Kazıların, Atatürk Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), İstanbul Üniversitesi (İÜ), Gazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Kahramanmaraş Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olmak üzere değişik üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde öğrenim gören 75 öğrenciden oluşan bir ekip tarafından yaklaşık 2 ay sürdürülmesi planlanıyor. Parion kazısı yurdumuzun değişik üniversitelerinden çok sayıda öğrencinin staj gördüğü bu yılki çalışmalar nedeniyle, bir arkeoloji uygulamalı yaz okulu niteliği de taşımakta. Kazıda, Çanakkale Arkeoloji Müzesi uzmanlarından Kezban Durmuş, bakanlık temsilcisi olarak görev yapıyor.
     Geçen yılki kazı çalışmalarında özellikle nekropol, odeion ve tiyatro çalışma bölgelerinden önemli buluntuların ele geçtiği ve günümüze kadar gelen kalıntıların yaklaşık (M.Ö) 8. yüzyıla kadar geri giden Parionun antik çağda deniz ticaret yolu üzerinde yer alması nedeniyle önemli bir konuma sahip olduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
     Arkaik ve Klasik Dönemde bastığı ön yüzünde boğa ve Gorgo başı bulunan sikkeleriyle tanınmış Parionun, iki limana sahip bir balıkçı kenti olduğu bilinmektedir. Geçen sezon nekropoldeki mezarlardan elde edilen bilgilere göre, özellikle Hellenistik dönemde yeniden parlamaya başlayan Parion, Roma Döneminde, odeion tiyatro hamam ve tapınaklar olmak üzere çeşitli sosyal yapılarla donatılıyor. Kemer Köyünde Sedat-Naciye Nurova Parion Kazı Evinde barınan ve 105 kişiden oluşan kazı teknik ekibinin bu yılki çalışmaları, antik kentin nekropolis, tiyatro, Roma Hamamı, yamaç yapısı, odeion ve sondajlar olmak üzere altı ayrı bölgesinde ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde yürütmesi planlanıyor. Geçen yılki çalışmalar sırasında Termik Bölgesinde ortaya çıkarılan sevgililer mezarı nedeniyle, adı sevgililer kentine çıkan Parionda, bu yıl da önemli ve ilginç buluntular bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının 100 bin lira ödenek verdiği kazı çalışmalarına, kazı resmi sponsoru olan İÇDAŞ sağladığı lojistik yardımlarla katkıda bulunmaktadır.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber 8. Parion Antik Kenti Kazıları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER