81. İEFye doğru

81. İEFye doğru -Fuarın bu yılki onur konuğu il: Hatay -Hatay Valisi Lekesiz: Hatayın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için bütün kurum ve kuruluşlarımızla İzmire geldik


İZMİR (A.A) - Bu akşam 81. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarının (İEF) onur konuğu ili Hatayın valisi Celalettin Lekesiz, Hatayın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla İzmire geldik dedi.
     Lekesiz, Fuar Anemon Otelde Hataydaki cemaat ve toplulukların dini liderleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, sosyologların değerlendirmelerine göre, bir yerde şehir kavramının geçerli olabilmesi için o kentin 1000 yıllık geçmişinin bulunması gerektiğini, Hatayın 7 bin 500 yıllık tarihiyle çok zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi.
     Lekesiz, Hatay, tüm semavi dinlerin yan yana yüzyıllardır tasada ve sevinçte bir olmasının yanı sıra farklı dinlerin mabedlerinin yan yana olduğu bir kent dedi.
     İzmir Fuarının ulusal ve uluslararası çapta etkinliğini herkesin bildiğini ifade eden Lekesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Fuarın onur konuğu ili olmak son derece keyif verici. Çalışma arkadaşlarımızla, Hatayın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için bütün kurum ve kuruluşlarımızla İzmire geldik. Kaldığımız süre içinde Hatayın tüm değerlerini İzmirlilerle ve fuara katılanlarla paylaşmak istiyoruz. Dünyada ve Türkiyede bir çok il kendi özgün hallerini koruma yerine, kentlerin hepsi bir çeşit gökdelen ormanlığı olan New Yorka imreniyor ve New Yorklar inşa ediyorlar. Hatay, bu tür yerlere benzemeyen adreslerden biri.
     Lekesiz, bir gazetecinin Samandağında Kuran-ı Kerim yakıldığı iddialarına ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:
     Hataylılar, sahip oldukları güzel mirasın hayatımız için ne anlama geldiğinin çok iyi farkında. Hataylılar, insanları kışkırtmaya yönelik bu tür şeylere tebessüm eder geçerler. Böyle bir şey hiç kuşkusuz yoktur. Bu tür provokasyonlar Hataylıların aklından bile geçmez. Başkaları bu tür provokatif eylemleri yapabilir ama Hataylılar bu tür kışkırtmalara gelmezler.
    
     -Hataydaki cemaat ve toplulukların dini liderleri-
    
     Hatayda yaşayan Ermeni cemaatinin temsilcisi Cem Çapar da yaptığı konuşmada, Hatayda birbirlerine öteki demediklerini, onun yerine komşum, arkadaşım, meslektaşım diye seslendiklerini söyledi.
     Aynı şarkıyı 3 ayrı dilde, aynı inancı 3 ayrı dinde yaşamanın huzurunu yaşadıklarını kaydeden Çapar, Bu yapımızla bütün dünyaya örnek olduğumuzu düşünüyoruz dedi.
     Musevi cemaati adına konuşan Şaul Cenudioğlu ise Hatayda değişik dinlere mensup kişilerin asırlardır barış ve hoşgörü içinde yaşadığını belirterek, Bu değerleri koruma adına da her zaman çaba gösteriyoruz. Bunun tüm dünyaya örnek olması gerekir dedi.
     Hristiyan Ortodoks dini temsilcisi Dimitri Doğum da bu toplantıya katılan herkesin samimi ve doğal olduğunu, Hataylıların yüzyıllardır mutlu veya yaslı günlerinde omuz omuza bir arada bulunduğunu kaydetti.
     Hataylı Aleviler adına konuşan Tahsin Yılmaz, Hatayın medeniyetler beşiği olduğunu ve bu medeniyeti tanıtmak adına İzmir Fuarına geldiklerini belirterek, Hatay halkı bir arada huzurlu ve kardeşçe yaşam sürdürmektedir. Hatayda olan bu kültür gurur verici ve tüm dünyaya örnektir dedi.
     İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu ise Hatayda her kültürden insanın bir arada yaşamasının zevkini kendisinin bile çok sonra anlayabildiğini, Hataydaki hoşgörü, kardeşlik, sevgi, birlik ve beraberliğin dün olduğu gibi yarın da yaşayacağını ifade etti.
    
     Muhabir: Ali Korkmaz / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Şükran Yücel

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER