83lük anne ile 85lik babadan çocuklarına

83lük anne ile 85lik babadan çocuklarına ikinci hayat -Antalyada yaşayan 83 yaşındaki Hatice Turhan 63 yaşındaki kızına, 85 yaşındaki Mustafa Aslan ise 52 yaşındaki oğluna böbreğini vererek ikinci kez hayata bağladı -Medical Park An


ANTALYA (A.A) - Süleyman Elçin - Antalyada yaşayan 83 yaşındaki Hatice Turhan 63 yaşındaki kızına, 85 yaşındaki Mustafa Aslan ise 52 yaşındaki oğluna böbreğini vererek ikinci kez hayata bağladı.
     Döşemealtı ilçesi Ekşili köyünde yaşayan 63 yaşındaki Behiye Bilgiç, 6 yıl önce kontrol için gittiği hastanede böbreklerinin işlevini yitirdiği öğrendi. Bu tarihten itibaren diyalize giren Bilgiç, bu sırada böbrek nakli olmak için Ulusal Organ Bekleme Listesine yazıldı.
     Yıllarca beklemelerine rağmen uygun organ çıkmaması üzerine Bilgiçin eşi ve bazı yakınları, böbreğini vermek için gönüllü oldu. Ancak yapılan testlerde gönüllü vericilerin böbreğini vermelerinin uygun olmadığı tespit edildi.
     Önce yaşlı olduğu için böbreğini veremeyeceği düşünülen 83 yaşındaki annesi Hatice Turhandan böbrek nakli yapılabileceğinin öğrenilmesi üzerine anneden kızına böbrek nakli yapılması kararlaştırıldı. Medical Park Antalya Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla da anneden alınan böbrek, başarılı şekilde kızına nakledildi.
     Aynı hastanede yapılan başka bir operasyonda ise 85 yaşındaki Mustafa Aslanın böbreği, 7 yıldır böbrek yetmezliği çeken 52 yaşındaki oğlu Ahmet Aslana nakledildi.
    
     -Anne kızına ikinci kez hayat verdi-
    
     Behiye Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin 83 yaşında olması nedeniyle önce böbreğini veremeyeceğini düşündüklerini, ancak doktorlarla görüştükten sonra annesinden böbrek naklinin yapılabileceğini öğrendiklerini söyledi.
     Yapılan testlerde böbreğin sağlıklı çıkması üzerine annesinin gönüllü olduğunu dile getiren Bilgiç, Annemin böbreği ve diğer organları oldukça sağlıklıymış. Doktorlar bile anneme şaşırdı. Bana ikinci defa hayat verdiği için çok mutluyum. Umarım sağlıklı bir hayat yaşarım dedi.
     Anne Hatice Turhan ise kızının sağlıklı bir hayat yaşamasının kendisi için çok önemli olduğunu dile getirdi. Antalyanın yaylası sayılan bir köyde yaşadığını ve sağlığına önem verdiğini vurgulayan Turhan, ömrü boyunca kendi beslediği keçilerin eti ve küçükbaş hayvanlarından elde ettiği süt ve yoğurdu yediğini, bu sayede sağlıklı bir hayat sürdüğünü kaydetti.
    
     -85lik baba da oğluna böbreğini verdi-
    
     Medical Park Antalya Hastanesinde gerçekleştirilen başka bir ameliyatta ise 85 yaşındaki Mustafa Aslanın böbreği, 7 yıldır böbrek yetmezliği çeken 52 yaşındaki oğlu Ahmet Aslana nakledildi.
     Babasından aldığı böbrek ile hayata adeta yeniden merhaba diyen Ahmet Aslan, 7 yıl önce eşinin rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede kendisinin de kontrolden geçtiğini, böylece böbreklerinin işlevini kaybettiğini öğrendiğini söyledi.
     O günden sonra diyalize girmeye başladığını anlatan Aslan, bu süreçte 2 defa kadavradan nakil şansı yakaladığını, ancak yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle nakil olamadığını belirtti.
     Daha sonra 85 yaşında olmasına rağmen oldukça sağlıklı olan babasının kendisine böbreğini vermeye gönüllü olduğunu dile getiren Aslan, Hayata adeta yeniden başladım. Yeni doğmuş bir çocuk gibiyim. Yaşadığım sıkıntılardan artık kurtulacağım diye konuştu.
     Baba Mustafa Aslan da oğlu sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtti. Yaylada yaşadığını ve sağlığının gayet iyi olduğunu ifade eden Aslan, oğluyla sağlıklı bir yaşam sürmek istediğini kaydetti.
    
     -İnsanın yaşı değil, böbreğinin yaşı önemli-
    
     Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sabri Tekin, hem alıcıların hem de vericilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.
     Yaşlı insanların da böbreklerini verebileceğini vurgulayan Tekin, şunları söyledi:
     Toplumda yaşlı insanlar böbreklerini veremez şeklindeki algı var. Bu kesinlikle doğru değil. Belirli kriterleri yerine getirdikten sonra herkes böbreğini verebilir. İnsanın yaşı değil, böbreğin yaşı önemli. Yeterki organın kalitesi iyi olsun. Burada önemli olan verici açısından bir sağlık sorunu tespit edilmemesi. Nakli engelleyecek bir sağlık sorunu yoksa herkes verici olabilir. İnsanın yaşıyla böbreğinin yaşı aynı orantıda gitmeyebiliyor. İnsanın kişisel özellikleri, beslenme şekli ve bugüne kadar sürdüğü hayatı organının işlevini etkiliyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 83lük anne ile 85lik babadan çocuklarına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER