9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Sağlık-Sen Şube Sekreteri Yılmaz: Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz


SİİRT (A.A) - Sağlık-Sen Siirt Şubesi 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
     Sağlık-Sen Şube Sekreteri Selçuk Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada insanlığın en önemli sorunlarından birisi olan kanser hastalığının başlıca sebeplerinden birisinin sigara olduğunu söyledi.
     Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat gününün Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edildiğini bildiren Yılmaz, şöyle dedi:
     Sigaranın 4 bin zehirli madde içerdiği ve her yıl 2,5 milyon kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerden dolayı ölüyor. Sigara içildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 4000 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklar başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmektedir. Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir. Bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir.
     Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak 10 yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER