AA ekibi, derinin serüvenini görüntüledi

AA ekibi, derinin serüvenini görüntüledi -Yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve yaklaşık 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derileri, Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesindeki irili ufaklı 120 tabakhanede işleniyor -Kıl, tüy v


BOLU (A.A) - Emin Gürbüz - Ömer Ürer - Yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve yaklaşık 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derileri, Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesindeki irili ufaklı 120 tabakhanede işleniyor.
     Osmanlı döneminde Bolunun Gerede ilçesine göç eden Afganistanlılardan Türk kültürüne aktarıldığı rivayet edilen dericilik, ilçede hızlı büyüme kaydediyor. Gerede Organize Sanayi Bölgesindeki irili ufaklı 120 tabakhane, yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derilerini tabaklayarak ayakkabı, kemer ve kıyafete dönüştürülmesi amacıyla Balkan ülkelerine, Rusyaya ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyor.
     Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülenen büyükbaş hayvan derilerinin tabaklanma sürecinde, tabakhanelere getirilen deriler kıl, tüy ve et gibi fazlalıklardan arındırılarak, tıraşlanıyor ve kimyasal işlemlerden geçiriliyor.
     Makinelerle preslenen deriler, tercih edilen renge boyanarak, ayakkabı ve kıyafet, çanta ve kemere dönüştürülmesi için yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.
    
     -Gerede Belediye Başkanı Baygın-
    
     Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, AA muhabirine dericiliğin ilçe için çok önemli bir meslek kolu olduğunu ve geçmişinin eskiye dayandığını söyledi.
     Mesleğin kaç yıldır yapıldığına dair kesin bir tahmin yok ama elimizdeki verilere göre, 900 yıl gibi geçmişe sahip diyen Baygın, bir rivayete göre dericiliğin Afganistandan gelen ustalar vasıtasıyla yaygınlaştığı, ilçede Afganistanın başkenti Kabili simgeleyen Kabilliler Mahallesinin de bulunduğunu bildirdi.
     Baygın, Gerede halkının dericiliği özveriyle yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Halkımız bu mesleği uzun süre devam ettirdi, halen geliştirerek devam ettiriyor. Mesleği icra ettirenler daha önceleri dağınık bir düzende çalışıyormuş. 1935te şehir içinde kaldığı düşünülerek şehir dışı diye şu anki tabakhaneler bölgesine taşınmış. Ancak şu anda biz şehrin içinde kaldığı düşüncesiyle bölgeyi yeni bir deri ihtisas organize sanayi bölgesine taşıma çalışmalarını başlattık. Şu anda çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Mevcut yerimizde 120 fabrikamız var. Türkiyedeki tüm büyükbaş hayvanların ham derilerini alıyoruz.
     Türkiyedekiler yetmiyor, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri ithalatı yapıyoruz. Aldığımız ham derileri Türkiyede dağıtıyor, gerekse de kendi fabrikalarımızda işleyerek ayakkabılık, çantalık, kemerlik ve cüzdanlık deriler olarak piyasaya sürüyoruz.
     Baygın, Türkiyedeki büyükbaş hayvan derilerinin yaklaşık yüzde 40ının Gerededeki deri fabrikalarında üretildiğine dikkati çekerek, Bolunun ülkenin beyaz et üretiminin üçte birini karşıladığını hatırlattı.
     Baygın, tabakhanelerin yerleşim bölgesinde kalması nedeniyle, merkeze 6 kilometre uzaklıktaki 130 hektarlık arazide kamulaştırma çalışması yaptıklarını ifade etti.
    
     -Dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri alıyoruz-
    
     Derinin merkezi olmayı amaçladıklarını dile getiren Baygın, İstanbul Tuzladaki deri bölgesinden sonra Türkiyenin ikinci büyük deri sanayi bölgesinin Geredede bulunmasından gurur duyduklarını kaydetti.
     İlçede deri sektöründe yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Baygın, şunları kaydetti:
     Deri sektörünü Gerede ekonomisinin bel kemiği olarak ifade ediyoruz. Neredeyse her aileden bir veya birkaç ferdi deri sanayisinde çalışıyor. Deri sektörünü canlı tutmak için el birliği ile çaba içindeyiz. Bu çabamız devam edecek. Biz küçükbaş hayvan derisi işlemiyoruz. Onu genelde Uşak bölgesindeki dericiler işler. Onun dışında büyükbaş hayvanlardan her türlü deriyi alıyoruz. Dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri alıyoruz ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz.
     İtalyada hangi teknoloji kullanılıyorsa Geredemizde de aynı teknoloji kullanılıyor. Bu açıdan da önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz. Derileri Balkan ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Moldova ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AA ekibi, derinin serüvenini görüntüledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER