AA Lazkiyenin Bayır

AA Lazkiyenin Bayır-Bucak bölgesinde -Muhaliflerin kontrolündeki Bayır-Bucak bölgesindeki Suriyeliler, 3 aydır elektrik ve su olmadan yaşamlarını sürdürüyor -Telefon hatlarının da kesik olduğu bölgede, Esed güçlerine karşı evle


HATAY (A.A) - Erdal Türkoğlu - Hatayın Yayladağı ilçesi sınırı yakınlarında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Bayır-Bucak bölgesinde, evlerini korumak için kalanlar Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülendi.
     Birçok kişinin iç karışıklık ve Esed güçlerinin saldırısı nedeniyle köyleri terk ettiği bölgede, büyük bir sessizlik hakim. Çoğu evin boş olduğu adeta terk edilmiş yer görüntüsündeki bölgede kalan az sayıdaki kişi, 3 üç aydır elektrik ve su olmadan yaşamlarını sürdürmeye, zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyor.
     Camilere takılan jeneratörle ezan seslerinin yükselmeye devam ettiği bölgede kalan köylüler, Esed güçlerine karşı bölgenin girişlerinde nöbet tutarak, köyde kalanların emniyetini sağlıyor.
     AA muhabirine köylerindeki son durumu anlatan bölge sakinleri, sadece Türkmen bölgesindeki 30 köy ve 3 kasabaya insani yardımların ulaşamadığını, zor durumda bulunduklarını kaydetti. Köylerine her an bomba düşme tehlikesinin olduğunu ifade eden köylüler, uluslararası yardım kuruluşlarından destek beklediklerini belirtti.
     Bölge sakinlerinden Nezahat Kaçar (64), ülkedeki iç savaş nedeniyle tüm ailesinin dağıldığını, kendisinin ise evlerini ve arazilerini korumak adına köyde kaldığını söyledi. Elektrik, su ve telefon olmadığından dünyayla bağlantılarının kesildiğini vurgulayan Kaçar, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumda olduklarını kaydetti.
     Köylülerin perişan halde yaşadığını ifade eden Muhammed Molla da (76), bu yaşına kadar böyle bir sefillik görmediğini, çok zor durumda olduklarını söyledi.
     Türkiyeden bazı kuruluşlardan kendilerine gizli olarak yardımların ulaştırıldığını ve bunlarla ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Molla, ancak bunların yetersiz kaldığını kaydetti.
    
     -Silahlı nöbet-
    
     Suların kesik olması nedeniyle köyün çevrisindeki su kaynaklarını kullandıklarını belirten Molla, Türkiye dışındaki devletlerin Suriyedeki zulmü sadece izlediklerini ifade etti.
     Silahlarını yanlarından bir an bile ayıramadıklarını belirten İbrahim Şeyho (52) da, Esed askerleri, köylerimize geliyor. Evlerimizi arabalarımızı yakıyor. Camilerimizi bile vuruyorlar. Kadınlarımıza saldırıyor. Köylüleri rahat ettirmiyor. Bizler de canlarımızı, namuslarımızı korumak için silahla nöbet tutuyoruz dedi.
     Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin de çocukların okuyamaması olduğunu ifade eden Şeyho, Türkiyeye sığınan çocukların eğitimlerine devam ettiğini, bu nedenle vatandaşlarına kucak açan Türkiyeye ve Başbakan Recep Tayip Erdoğana minnettar olduklarını söyledi.
    
     -Akaryakıt sıkıntısı-
    
     Türkmen Tugayı askerlerinden Ömer Huseyne (24) ise, köylerde birçok eksikliğin yanında akaryakıt sıkıntısı da yaşandığını kaydetti.
     Yakıt olmadığından birçok aracın yolda kaldığını belirten Huseyne, yaralıları ve insanları savaş alanından kaçırmakta çok zorlandıklarını, bölgede birçok aracın çalışır durumda olmasına karşın atıl kaldığını söyledi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber AA Lazkiyenin Bayır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER