ABDli arkeolog, Kerkenes Harabelerini 19 yıldır

ABDli arkeolog, Kerkenes Harabelerini 19 yıldır kazıyor -Chicago Üniversitesinden ABDli Arkeolog Dr. Scott Branting, Yozgatın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyündeki Kerkenes Harabelerinde 19 yıldır kazı çalışmalarında yer alıyor


YOZGAT (A.A) - Ömer Sarı - Şahin Özmen - Chicago Üniversitesinden ABDli Arkeolog Dr. Scott Branting, Yozgatın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyündeki Kerkenes Harabelerinde 19 yıldır kazı çalışmalarında yer alıyor.
     Branting, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında Şahmuratlı köyü Kerkenes Dağı üzerindeki bir zamanların demir çağ başkentinde çalışmalara başladığını söyledi.
     Tarihi alanın arkeologlar için sırlarla dolu bir yer olduğunu anlatan Branting, 19 yıldır bu tarihi yerde kazı çalışması yapıyorum. Burada yaptığım çalışmalarla emekli olmak istiyorum. Bu tarihi doku içerisinde birden fazla çağın kalıntılarını görmeniz mümkün değil. Burada M.Ö. 600 yıllarında bir medeniyetin yaşadığını söylemek mümkündedi.
     Şahmuratlı köyünün dünya çapında öneme sahip bir kültürel miras yerleşimine sahip olduğunu anlatan Branting, yaptıkları araştırmalarda bir çok bulguya rastladıklarını bildirdi.
     Yapılan kazı çalışmaları sırasında M.Ö. 600 yıllarına ait kovanlı demirden yapılmış ok uçları ve ocak bulduklarını anlatan Branting, bölgenin M.Ö. 547 yılında Persler tarafından zapt edildiği, halkının esir alınarak kentin yakıldığı ve surlarının yıkıldığı bulgusuna ulaştıklarını ifade etti.
     Arkeolog Scott Branting, kazı çalışmaları sırasında bulunan bir adet fildişi süsleme parçasının Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilendiğini, bazı eserlerin de Yozgat Müzesinde bulunduğunu vurguladı.
     Branting, bölgede yaşayan medeniyetlerin büyük bir yangın olayının geçirdiği bulgusuna da ulaştıklarını hatırlatarak, buldukları tarihi eserlerin demir çağ dönemine ait bulgulardan oluştuğunu dile getirdi.
    
     -Oldukça uyumlu çalışıyoruz -
    
     Kazı ekibi başkanı Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Baran da daha önce bölgede İngiliz ve Amerikalı araştırmacıların çalıştığını belirterek, İngiliz ekibin işlerini tamamlamasının ardından Muğla Üniversitesi olarak kendilerinin göreve geldiğini söyledi.
     Kazı çalışmalarına tekrar başlayacaklarını anlatan Baran, Arkeolog Dr. Scott Branting ile elimizdeki bütçe imkanlarına göre kazı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kendisiyle oldukça uyumlu şekilde çalışıyoruz. 2 yıl boyunca toplamda 25 kişilik bir ekiple çalışacağız. Ağırlıklı çalışma noktalarımız, geçen yılki ekibin yaptığı çalışmaların devamı şeklinde olacak. Onların eksik bırakıp tamamlayamadıkları işleri tamamlayacağız dedi.
     Ziyaretçilerin tarihi alana daha rahat ulaşabilmesi için yön levhaları yapacaklarını vurgulayan Baran, şöyle devam etti:
     Kerkenes çok büyük bir kent. 1.5 kilometre eni 2.5 kilometre uzunluğu olan toplam 7.5 kilometre sur uzunluğu bulunan Anadolunun en büyük kenti şu an. Erken dönemlerdeki en büyük Anadolu kentidir. Tabii sonraki Roma kentleri, klasik kentler ayrı. Burası Anadolunun yerli insanlarının yaşadığı bir yer. Persler gelmiş, M.Ö 600 yıllarında Firigler tarafından kurulmuş bir kent. Kurulmasının üzerinden 50-60 yıl geçmesinin ardından büyük bir savaş yaşamış ve çıkan yine çok büyük bir yangınla kent tahrip olmuş. Yani kent bu 6. yüzyılın başlarındaki dokusuyla kalmış. Bu yüzden arkeolojik anlamda dünyanın en önemli merkezlerinden birisi. O dönemi, o dokuyu burada rastladığımız izlerden görebiliyoruz.
    
     Muhabir: Ömer Sarı - Şahin Özmen
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber ABDli arkeolog, Kerkenes Harabelerini 19 yıldır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER