Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Trabzonda: "Her zaman küçük küçük sorunlar olacak ama biz bu sorunları çözmek ve en aza indirmek için gayret göstereceğiz" -DKİB Başkanı Gürdoğan: -"Yatırımlarımızın her geçen gün art


TRABZON (A.A) - Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin çok yüksek olduğunu belirterek, "Her zaman küçük küçük sorunlar olacak ama biz bu sorunları çözmek ve en aza indirmek için gayret göstereceğiz" dedi.
     Khabadze, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Trabzonda, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlunu makamında ziyaret etti.
     Ziyaretin ardından TTSOnun toplantı salonunda Türk iş adamlarıyla bir araya gelen Khabadze, burada yaptığı konuşmada, Türkiyenin Gürcistan için önemli bir yeri olduğuna belirterek, Trabzonda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Burada iş adamları ve ihracatçılarla bir araya gelmek bizim için çok önemli. Çünkü bu insanlar ağırlıklı olarak Gürcistan ile ticaret yapıyor diye konuştu.
     Gürcistanda Türk iş adamlarının genellikle turizm konusunda hizmet verdiğini ifade eden Khabadze, şunları söyledi:
     "Türkiye, Gürcistan için ticaret hacmi olarak ilk sırada yer alıyor. Her zaman küçük küçük sorunlar olacak ama biz bu sorunları çözmek ve en aza indirmek için gayret göstereceğiz. Devlet ve hükümet olarak iş adamlarının sorunlarının çözülmesi için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarımızı zaten sürdürüyoruz. Hükümet değiştikten sonra çok sayıda birim amiri de değişti ve daha yeni yeni işlere alışmaya başladılar ama önemli olan bizim gayretimiz. Tüm birimlerimiz sorunların çözümünde önem vererek çalışıyor."
    
     -"Cezalarla ilgili soruşturma başlatıldı"-
    
     Khabadze, Sarp Sınır Kapısında polis tarafından kesilen cezalar ve tartılarla ilgili bir dizi çalışmalar başlattıklarını bildirdi. Özellikle cezalar ve tartılar konusundaki şikayetlerin kendilerine ulaştığını vurgulayan Khabadze, şunları kaydetti:
     "Bizlere ziyaretlerimizde, polis tarafından kesilen cezalar ve tartılarla ilgili yaşanan problemlerden bahsedildi. Son bir hafta içerisinde polisimiz tarafından kesilen ceza tutanaklarını topladık ve incelemeye aldık. Son dönemde bazı turizm şirketlerine ve otobüslere ceza kesildiğini gördük. Bununla ilgili soruşturma başlattık. Eğer kanunlarımız uluslararası kurallara uymuyorsa ya onda değişiklik yapacağız ya da buradaki iş adamalarından zarar görmemeleri için kanunlarımıza uymalarını isteyeceğiz.
     Ayrıca, tartı konusundaki sorunu Gürcistanlı iş adamlarımız da yaşıyor. Trabzonda ya da başka yerde tartılan yük, zaman zaman bizdeki tartıyla uyuşmuyor. Bunun çözülebilmesi içinde bir karar aldık ve dünya standartlarında yeni tartılar alacağız."
    
     -"Daha önceden belki polis göz yumuyordu"-
    
     Her ülkenin kendine ait kanunları ve kuralları olduğuna değinen Khabadze, son dönemde Gürcistanda kesilen cezaların fazla gündeme geldiğine işaret ederek, "Kanunlar ne istiyorsa onlara uymamız gerekiyor. Kesilen cezalar çok gündeme geldi. Daha önceden de aynı kanunlar vardı ama daha önceden belki o dönemde polisler göz yumuyordu. Biz göz yummak değil, kanunda değişiklikler yaparak iş adamlarının daha rahat gelip gidebilmelerini istiyoruz. Zaman geçtikçe kanunlar eskiyebilir, önemli olan onları değiştirebilmemizdir diye konuştu.
     DKİB Başkanı Gürdoğan ise Türkiye ve Gürcistan arasında her geçen gün iyileşen bir yatırım ortamı olduğunu, piyasaya güvenin giderek arttığını söyledi.
     Doğu Karadenizden Gürcistana 2012de yaklaşık 29 milyon 500 bin dolar ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, "Bu rakamla birlikte ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 oranında artmıştır. Ekonomileri adeta bütünleşik hale gelen ve yatırımlarımızın her geçen gün artarak büyüdüğü komşumuz Gürcistan, Doğu Karadenizin en önemli ihraç pazarı konumundadır" dedi.
     Toplantıda iş adamları, Khabadzeye Gürcistanda yaşadıkları sorunları iletti.
    
     Muhabir: Burak Altunöz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER