Adanada kentsel dönüşüm

Adanada kentsel dönüşüm -Seyhan Belediye Başkanı Öztürk: -Türkiyenin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. Birinci etaptaki 2 bin 610 konutun bin 400ünü ihale ettik -Seyhanda 106 bin 498 bina var. Bunun yüzd


ADANA (A.A) - Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, kentsel dönüşümle ilgili çıkan kanundan 1 yıl önce kendilerinin bu alanda çalışma başlattıklarını belirterek, Türkiyenin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. Birinci etaptaki 2 bin 610 konutun bin 400ünü ihale ettik dedi.
     Öztürk, Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürü İsa Sansarı makamında ziyaret ederek, yeni görevinde başarılar diledi. İsa Sansar ile hemşehri olduklarını belirten Öztürk, kentteki belediye faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi.
     Öztürk, kentsel dönüşümün şehirlerin kaderini belirleyecek önemli çalışmaların başında yer aldığını, bunun sadece Adana veya bölgeyi değil, tüm Türkiyeyi yakından ilgilendirdiğini belirtti. Kentsel dönüşümle ilgili kanun çıkmadan 1 yıl önce önce kendilerinin çalışmalara başladıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
     Şu anda bölgenin değil, Türkiyenin en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık. Birinci etaptaki 2 bin 610 konutun bin 400ünü ihale ettik. Kentsel dönüşüm sihirli bir sözcük, kavramdır. Önemli olan kentsel dönüşümü başarabilmek. Dünyanın en zor işi insanları buna ikna edebilmek. Hele provokasyon dönemleri yaşandı. Bütün ulusal televizyonlarda bizi izlediler. Arkamızdan su şişelerini fırlattılar. Arkamızdan büyük hakaretler yaptılar. Ama sonuçta biz birinci etap bin 400 konutu ihale ettik. İhaleyi alan firma geçen hafta açıklandı. Türkiyenin en güçlü firmalarından bir tanesi bu işi üstlenmiş oldu. Dün itibarıyla mühendisleri buradaydı. Şu anda şantiyeyi hazırlıyorlar. 320 dönüm araziye 7 ayrı kule kuracaklar. İhale süremiz 2 yıl olmasına rağmen, gelecek yıl eylül ayında teslim edebileceklerini söylediler.
    
     -El sıkışarak kentsel dönüşüm yapıyoruz-
    
     Öztürk, kentsel dönüşüm alanları ilan etmenin çözüm olmadığını, burada önemli olanın vatandaşın olurunu alabilmek, vatandaşla el sıkışabilmek olduğunu söyledi.
     Aylarca vatandaşla görüştüklerini, evlerinde, mahallelerinde ziyaret edip sunumlar yaptıklarını, zaman zaman da onları belediyeye davet ettiklerini ifade eden Öztürk, Biz birinci etabın yüzde 80i ile el sıkıştık. Geri kalan yüzde 20yi mahkemeye verdik. Bunlardan da yüzde 5i vazgeçti. Dolayısıyla bölgede en somut proje olarak devam ediyoruz dedi.
     Öztürk, Seyhanın 760 bin resmi nüfusu bulunduğunu, mesai saatlerinde nüfusun 1 milyona ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:
     Seyhan demek Adana demektir. Resmi kurum kuruluşlar, iş yerleri Seyhanda bulunuyor. Seyhanda 106 bin 498 bina var. Bunun yüzde 64ü mevzuata aykırı yapılardan oluşuyor. Bu Türkiye ortalamasıdır. İstanbulda da durum aynı. Geriye kalanın yüzde 36sının yarısı 1997 yılı öncesi yapım. Türkiyede deprem yönetmeliğinin dikkate alındığı ilk tarih 1997 yılıdır. 1997 öncesi yönetmelik ile sonrası arasında 180 derece fark var. Yüzde 64ü mevzuata aykırı ama, geri kalanın yüzde 36nın neredeyse yarısı 1997 öncesi yapımdır. Seyhanda güvenle oturacağımız bina oranı en fazla yüzde 20dir. Olayın bir çok boyutu var; sosyal, ekonomik, can ve mal güvenliği boyutu var. Ama her şeyden önce can güvenliği gelir. Can güvenliğini teminat altına alabilmemiz için biran önce kentsel dönüşümün bölgeye yaygınlaşması lazım. 1998de deprem oldu. 6.4 şiddetinde depremde 145 kişi öldü. Uzakdoğuda 9 şiddetinde deprem oluyor 1 kişinin burnu kanamıyor. İşi gücü bırakıp bu konuya yönelmemiz gerekiyor.
    
     -Hedef 15 bin konut-
    
     Halkın insanca yaşayabileceği mekanların oluşabilmesi için, yaşam kalitesi yüksek şehirlerin oluşması için kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini anlatan Öztürk, kentsel dönüşüm hedefledikleri 5 bölge bulunduğunu, bununla ilgili mecliste kararlar alındığını, toplamda 15 bin konutu hedeflediklerini, bunun 90 bin nüfusu ilgilendirdiğini vurguladı.
     Amaçlarını toplu konut olmadığını ifade eden Öztürk, Boş bölgeye konut yaparsın, toplu konut olur. Önemli olan yıkıp baştan yapacaksın. Kentsel dönüşümün anlamı budur dedi.
     Öztürk, özel sektörün bu işin içine çekilmesi gerektiğini, çeşitli bölgelerde cazibe merkezi oluşturup gerekirse imar vererek, müteahhitler için cazip hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.
    
     -Adanada Büyükşehir merkezli yönetim boşluğu var-
    
     Adanada en büyük sıkıntının Büyükşehir Belediyesinin vekaleten yönetilmesi olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:
     AK Parti olarak ilk 5 yıl kayıp yıl oldu. İkinci bir dönemde de koskoca şehir vekaleten yönetiliyor. O koltukta kimin oturduğu önemli değil, koskoca bir kurum vekaleten yönetilemez. Orada Azim Öztürk de otursa misafir gibi davranacaktır. Adanada Büyükşehir merkezli yönetim boşluğu vardır. Bu işin bir an önce bitirilmesi lazım. Kişiyi hedef almıyoruz. Ben de olsam, bu iş vekaleten olmaz. Bir bakkal dükkanı 5 ayda batar. 2 milyon nüfuslu yerde kentsel dönüşümün adam gibi yapılabilmesi için vekaletle yönetilmeyen büyükşehirin olması lazım. Bu tek başına ilçelerinde yapabileceği bir şey değil.
     Öte yandan, Bölge Müdürü İsa Sansar, Öztürke AAnın 100. yıl vizyonunu, hedeflerini anlatarak, çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. İsa Sansar, günün anısına Öztürke AAnın 2011 almanağını hediye etti.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Adanada kentsel dönüşüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER