Ağaçlandırma tamam yeni hedef sel ve

Ağaçlandırma tamam yeni hedef sel ve erozyon -2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma hedefini başarıyla tamamlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013-2017 yılları hedefini erozyon ve selle mücadele olarak belirledi -Çölleşme ve


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Mustafa Güngör - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma hedefini başarıyla tamamlayarak, yeni 5 yıllık eylem planı hedeflerini erozyon ve selle mücadele olarak belirledi.
     Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine, 2008 yılında başlanan Türkiyede orman varlığını artırmaya yönelik 5 yıllık eylem planının bu yıl sonunda tamamlanacağını söyledi.
     Bu eylem planının temel ilkesinin, ağaç dikilebilecek her alanın ağaçlandırılması olduğunu belirten Avcı, orman alanlarının yanı sıra uygun görülen alanlara, okul bahçelerine, yol kenarlarına fidan ve ağaçlar dikildiğini, bahçe ve arsalarını ağaçlandırmaları için vatandaşlara fidanlar dağıtıldığını bildirdi.
     Hedefimiz Türkiyeyi yeşillendirmekti diyen Avcı, 2008-2012 yıllarını kapsayan eylem planı çerçevesinde 2 milyon 300 bin hektar alanda çalışma yapıldığını ve belirledikleri hedefleri aştıklarını ifade etti.
    
     -Suyu tutucu teraslar, erozyon ve seli önleyecek-
    
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun talimatıyla 5 yıllık yeni eylem planı hazırlıklarına başlayarak taslak plan oluşturduklarını dile getiren Avcı, Önümüzdeki 5 yıllık eylem planımız, erozyon ve selle mücadeleye yöneliktir. Bakanımızın talimatıyla gelecek yıl başından itibaren bu eylem planını uygulamaya geçireceğiz. Ağaçlandırmanın da erozyonla mücadelede önemli yeri var, ama asıl hedefimiz birinci derecede erozyonu önlemeyi ön plana çıkarmak dedi.
     Avcı, iklim değişikliklerinden Türkiyenin önemli ölçüde etkileneceğine dikkati çekerek, son yıllarda yaşanan şiddetli yağışlar ve buna bağlı oluşan sellerin bu durumu ortaya çıkardığını anlattı.
     Bu yüzden erozyon ve selle mücadeleyi içeren eylem planına ihtiyaç duyulduğu bilgisini veren Avcı, şöyle konuştu:
     Yukarı su havzalarında suyu tutucu, rejimi düzenleyici yapılara ihtiyaç var. Hem erozyon hem de seli önlemek amacıyla önümüzdeki 5 yıl içinde ortak bir planlamaya gidiyoruz. Ağaçlandırmaya da devam edeceğiz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı ağaçlandıramadığımız, örneğin mera gibi alanlarda suyu tutucu teraslar yapacağız. Şiddetli yağışları buralarda tutarak topraktaki ot verimini ve organik maddeleri artıracağız, meraları iyileştireceğiz ve seli önlemiş olacağız.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ağaçlandırma tamam yeni hedef sel ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER