Ağrıdaki PKK/KCK davası

Ağrıdaki PKK/KCK davası -Terör örgütü PKK/KCKya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 11i tutuklu 15 sanığın yargılanmasına başlandı -Sanıkların Kürtçe savunma taleplerinin reddedildiği duruşmada, bir sanığın tahliyesin


ERZURUM (A.A) - Ağrının Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCKya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan davada, 11i tutuklu 15 sanığın yargılanmasına başlandı.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, 3 Aralık 2011 günü Ağrı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından PKK/KCKya yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 11i tutuklu 4ü tutuksuz 15 sanık, avukatları ile aileleri hazır bulundu.
     Kimlik tespitinin yapıldığı duruşmada, iddianamede yer alan, Doğubayazıt ilçe merkezinde bir polis karakolunun bombalanması, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı terör örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda yasa dışı örgütsel faaliyetlerde bulunmak, gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefet, görevli polis memurlarına mukavemet sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıkları suçlamalarının yer aldığı 445 sayfalık iddianamenin bir defada sanıklara okunmasının uzun zaman alacağını, bunun yerine her sanığa neyle suçlandığının bölümler halinde ayrı ayrı okunmasına karar verildi.
     Tutuklu sanıklardan emekli imam Adil Ç. ve Ajda İ. dışında 9 sanığın Kürtçe savunma yapmak istemesi üzerine, cumhuriyet savcısı, sanıkların emniyette ve savcılıkta verdikleri ifadelerinin Türkçe olduğuna dikkati çekerek, sanıkların tamamının Türkçe bilmesine karşın, kasıtlı olarak Kürtçe savunma istediklerini, mahkeme heyetinden söz konusu talebin reddedilmesini istedi.
     Mahkeme Başkanı Mustafa Kahyanın sanıkların taleplerini reddetmesinin ardından, sanık avukatları, hükümetin Kürtçe savunma talebinin yerine getirilmesi için yasal çalışma yaptığını anımsatarak, mahkeme heyetinin alacağı karara saygılı olacaklarını dile getirdi.
     Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebini, yasal olmadığını gerekçe göstererek reddetti. İddianamede tutuklu sanıklardan KCKnın Ağrı sorumlusu olduğu iddia edilen Ajda İ, yaptığı savunmasında, Kürtçe savunma talebinin reddedildiğini, savunma yapmaması halinde, üzerine atılı tüm suçları işlemiş konuma düşmemek için Türkçe savunma yapmaya karar verdiğini söyledi.
     Ajda İ, çocukluğunu ve gençliğini yaşayamadığı Diyabakırda daha çocukluk dönemlerinde cinsel tacize uğradığını, toplumdan dışlandığını, işkence ve her türlü şiddette maruz kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     Ben bu ezilmişlik içindeki ruh halimle, kendimi BDPye yakın hissettiğim için orada siyaset yapmaya karar verdim. Ancak siyaset yapmaya çalıştığım süre zarfında, bana her türlü iftira, haksızlık ve baskılar yapıldı. Ben KCKnın Ağrı sorumlusu değilim. KCKnın sorumlusu Murat Karayılandır. Karayılanın KCKnın sorumlusu olduğunu sokaktaki çocuklar dahi bilir. Ben tekrar söylüyorum, KCKnın Ağrı sorumlusu değilim. Bir yıla aşkın bir süredir suçsuz şekilde cezaevinde yatıyorum. Sağlığım bozuldu, tahliyemi istiyorum.
     Tutuksuz yargılanan sanıklardan Ararat A. ise bir haber ajansında çalıştığını, yaptığı haberler yüzünden söz konusu davada yargılandığını, örgütsel faaliyetlerde bulunmadığını belirterek beraatini istedi. Tutkulu sanıklardan Doğubayazıt Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bnin avukatı ise savunmasında, BDP ile KCK arasındaki ilişkinin aşikar olduğunu söyledi.
     Tutuklu sanıklardan Aydın Anın avukatı yaptığı savunmada, müvekkilinin Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi olduğunu, turizm işiyle uğraştığını, PKKnın kendisinden para istemesi üzerine, hem belediye encümenliğinden istifa ettiğini hem de turizm işini bıraktığını kaydetti.
     Emekli imam olduğunu belirten tutuklu sanıklardan Adem Ş. de, din adamı olduğunu, kendisinden cuma namazı kıldırmasının istendiğini, bunu yaptığı için gözaltına alındığını belirterek tahliyesini istedi. Son olarak tutuklu sanıklardan BDP Doğubayazıt eski İlçe Başkanı Dalha Tnin avukatı da müvekkilinin suçsuz olduğunu, parti merkezinden gelen talimatları yerine getirdiğine dikkati çekerek, partinin tüm etkinliklerinde hiçbir yasa dışı eyleme fırsat vermediğini, bu gayretinin de devletin kolluk kuvvetleri tarafından bilindiğini belirterek, tahliyesini istedi.
     Mahkeme Başkanı Kahya, sanık ve avukatlarının yaptığı savunmanın ardından, tahliye ve diğer talepleri görüşmek üzere duruşmaya bir süre ara verdi. Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Berivan D. ve Ajda İnin BDP Doğubayazıt İlçe Teşkilatında görevli olup olmadıklarının belirlenmesi için BDP Genel Merkezine yazı yazılmasına, tutkulu sanıklardan Dalha Knın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine ve diğer 10 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
     Duruşmayı, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz ve bazı BDPli yöneticiler de izledi.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Ağrıdaki PKK/KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER