Ağrıdaki PKK/KCK davası

Ağrıdaki PKK/KCK davası -Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCKya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 10u tutuklu 15 sanığın yargılanmasına devam edildi -Bazı sanıkların ana dildeki savunmaları tercüman aracılığıyl


ERZURUM (A.A) - Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCKya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 10u tutuklu 15 sanığın yargılanmasına Erzurumda devam edildi.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında, 3 Aralık 2011 günü Ağrı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından PKK/KCKya yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 10u tutuklu 15 sanık, avukatları ile aileleri hazır bulundu.
     Sanıkların savunmalarının dün tamamlanamaması dolayısıyla bugün de devam eden duruşmada Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, Kürtçe savunma talebi kabul edilmeyen sanıklara da yeni düzenlemeyle ana dilde savunma yapmalarına imkan tanınacağını belirtti.
     Tutuklu sanıklardan Doğubayazıt Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Babayiğit, Kürtçe yaptığı savunmasında, Doğubayazıt ilçesinde var olduğu iddia edilen yasa dışı KCK yapılanmasında yer aldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Hiçbir somut delile dayandırılmayan iddialarla ilgili suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Babayiğit, şunları kaydetti:
     Belediyeye ait hiçbir makine parkını, motorin ve maddi kaynağı iddia edildiği gibi PKKya aktarmadım. Devletin kolluk kuvvetleri, ilçe merkezi ve köylerde gittiğim düğün, mevlit ve taziyeler KCK faaliyetleri kapsamında değerlendirilmiş. Bu yaptığım ziyaretler tamamen insanı faaliyetlerdir. Polis panzerlerine su vermediğim iddiaları ise doğru değil. İlçedeki su yetersizliğinden dolayı su vermemişim. Suçsuz olarak cezaevinde yatıyorum. Esnafım maddi kaybım var, tahliyemi istiyorum.
     Tutuklu sanıklardan BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı Talat Aktaş da Kürtçe yaptığı savunmasında, parti faaliyetleri kapsamında yaptığı çalışmaların terör örgütü KCK faaliyetleri kapsamında değerlendirildiğini, bu iddialarla ilgili gerekli yazılı savunmayı önümüzdeki celsede mahkemeye sunacağını söyledi.
     Tutuklu sanık Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi Aydın Alkan da iddianamede kendisiyle ilgili yer alan bölümde, terör örgütü PKKya vergi verdiği iddialarının asılsız olduğunu belirtti. Okul yakmalarına yardımcı olduğu iddialarını da kabul etmediğini ifade eden Alkan, Ben Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine Doğubayazıt ilçemizde bir fakülte veya meslek yüksek okulu yapılması için 2 milyon TL değerinde benimde içinde hissem olduğu bir arsa bağışladık. Ayrıca bir ilköğretim okulunun okul aile birliği başkanlığını yapıyorum. Ben eğitime inanan bir insanım. Okulların yakılmasını doğru bulmuyorum dedi.
     Mahkeme başkanı Kahya, bunun üzerine Senin zengin olman, okul aile birliği başkanı olman veya okul yaptırman suç işlemeyeceğin anlamanı gelmez ifadelerini kullandı.
     Söz alan Alkan ise Ben eğitime önem veren biriyim. Okul yakılmasına karşıyım, kimseye böyle bir iş yapın demedim diye konuştu.
     Ara verilen duruşmaya öğleden sonra kaldığı yerden devam edilecek.
    
     -İddianame-
    
     Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 445 sayfalık iddianamede, Doğubayazıt ilçe merkezinde bir polis karakolunun bombalanması, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı terör örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda yasa dışı örgütsel faaliyetlerde bulunmak, gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefet, görevli polis memurlarına mukavemet sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıkları iddiasıyla 15 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli oranlarda hapis cezası istemiyle davam açılmıştı.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ağrıdaki PKK/KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER