Ağrı Dağında barut değil kekik kokacak

Ağrı Dağında barut değil kekik kokacak -Türkiyenin en önemli sembollerinden biri olan ancak terör olaylarından dolayı yıllardır ihmal edilen Ağrı Dağı, çözüm süreciyle turizm merkezi olmaya hazırlanıyor -Çözüm süreciyle Ağrı Dağına


AĞRI (A.A) - Fatma Güven - Türkiyenin en önemli sembollerinden biri olan ve hem yaz hem de kış turizmi potansiyeli açısından iyi bir konumda bulunan ancak terör olaylarından dolayı yıllardır ihmal edilen Ağrı Dağı, çözüm süreciyle turizm merkezi olmaya hazırlanıyor.
     Selçuklular döneminde Eğri Dağ olarak bilinen 5 bin 137 metre yüksekliğiyle Türkiyenin en yüksek dağı konumundaki Ağrı Dağının zirvesi, 4 mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı bulunuyor.
     Çeşitli efsanelere de konu olan ve yıllardır terör olayları nedeniyle beklenen ilgiyi bulamayan Ağrı Dağı, çözüm süreciyle yerli ve yabancı turistlerin dağcılık için seçebileceği merkezlerden biri olmaya aday.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine, medeniyetlerin geçiş güzergahında bulunan Ağrının hayvancılık, turizm ve ticaret bölgesi olduğunu belirterek, kentin tarihi yapıları, doğal gölleri, şifalı sularının yanı sıra dört mevsimi aynı anda barındıran ve Türkiyenin en yüksek dağı olan Ağrı Dağının önemli bir turizm kaynağı olduğunu ve çözüm süreciyle bölgeye ekonomik açıdan ciddi katkı sağlayacağını söyledi.
     Süreçle hem yatırımcıların hem de yerli ve yabancı turistlerin Ağrı Dağı eteklerine akın edeceklerini beklediklerini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:
     "Ağrı Dağını kütlesel bir değer olarak değerlendirmek bizi yanılgıya düşürür. Çünkü Ağrı Dağı, 5 bin 137 metre rakımıyla yüceliği, derinliği ve kutsallığı olan bir dağdır. O yüzden Ağrı Dağına tırmanış yapan yabancı dağcılar bir maceranın ötesinde manevi hazza ulaşmak için tırmanış yapıyorlar. Çünkü Hz. Nuhun gemisinin Ağrı Dağında olduğuna dair rivayetler var. İşte bu dağın kutsallığına inanıldığı için daha çok dini duygularla tırmanış yapılıyor. Bize binlerce kilometre uzaklıkta, Hong Kongta gemi şeklinde yapılmış Nuhun Gemisi adlı müzesi var. Her yıl bu gemi müzeyi milyonlarca yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Neden Ağrıda da böyle bir yatırım yapılmasın. Hristiyanlık alemi Hong Konga gideceklerine neden Ağrı Dağı eteklerinde inşa edilecek böyle bir yapıyı ziyarete gelmesin. Ağrı Dağını saatlerce huşuyla seyreden turistler gördüm. Süreçle İnşallah barış ve huşuyla Ağrı Dağını seyreden hem yatırımcı hem de turist sayısında artış olacaktır."
    
     -"Süreçle Ağrı Dağı eteklerinde barış çiçekleri açacak"-
    
     Bulut, Nuhun Gemisi, Ağrı Dağı, İki Bacı, Kerem ile Aslı ve Siyabent gibi efsanelere de konu olan Ağrı Dağının, dağ ve yayla turizmi potansiyelinin yüksek olduğunu, doruğunda ise 300 metre kalınlığında, 5 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan boyutu ile Türkiyenin en büyük buzulu bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
     "Çözüm süreciyle Ağrı Dağı eteklerinde bahar havası esiyor. Ağrı Dağında şu anda bir bahar havası var. Umuyorum ki sezon boyunca ve sezon sonrasında da ülkemizdeki bu barış ve kardeşlik ikliminde bu güzel hava devam eder. Ağrı Dağı, elbette çok önemli bir turistik değerdir. Turizm sektörünün en önemli unsuru ise güvenliktir. Çünkü kişi gittiği yerde kendini güvende hissetmek ister. Bölgemizde hakim olan güvensizlik ortamının kırılmaya başlamasıyla artık hem yerli hem de yabancı turistlerin Ağrı Dağına tırmanmak için sıraya girecekleri günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Ağrı Dağı bizim için Güney Afrikanın elmasından daha değerlidir."
     Ağrıya yatırımcıların ve turistlerin akın edeceğini ve burada turizm potansiyelinin iki katına çıkacağına inandığını belirten BUlut, "Ağrı Dağı, Batı Avrupanın en yüksek dağı olan Mont Blanctan, Çin Nepal sınırında bulunan Everestten daha etkin ve dağcıların tırmanmak için birbirleriyle yarışacakları önemli bir turizm merkezi olamaya adaydır. Çözüm süreciyle Ağrı Dağı eteklerinde, barış çiçekleri açacak. Buraya yatırım yapmak için talepte bulunan yatırımcılar var. Süreçle burası Doğu Anadolunun en gözde kenti olacaktır" diye konuştu.
    
     -"Turist sayısında artış var"-
    
     Ağrı Dağı yakınındaki özel bir otelin genel müdürü Sebahattin Batur ise her yıl Ağrı Dağını ziyarete gelen turistlere konaklama hizmeti verdiklerini dile getirerek, bu yıl geçen yıllara oranla otele gelen turist sayısında önemli bir artış gördüklerini söyledi.
     Batur, Ağrıda yaklaşık 20 yıldır otelcilik yaptığını ifade ederek, "Yıllardır burada konaklama hizmeti veriyorum. Bu yıl çözüm sürecinin getirdiği olumlu hava turizme de yansıdı ve turist sayısında her geçen gün artış görüyoruz. Otelimize yaz tatilini burada geçirmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı turist rezervasyon yaptırdı. Bu süreç turizm açısından da çok önemlidir. Şu anda geçen yıla oranla otelimize gelen turist sayısında artış görüyoruz. Ancak biz sezon ortalarında büyük bir turist patlaması olacağını bekliyoruz. Herkesi bu güzel dağımıza ve medeniyetlerin geçişi olan bu topraklara davet ediyoruz. Burada herhangi bir güvenlik sorunu yok herkes burada güvendedir" dedi.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Ağrı Dağında barut değil kekik kokacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER