Ahi Evran

Ahi Evran-ı Velinin düşüncesi külliye ile yaşatılacak -Kırşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve içerisinde zanaatkarlar çarşısı, kütüphane ve araştırma merkezinin olacağı Ahilik Külliyesi Meydan Projesi çalışmalarına başland


KIRŞEHİR (A.A) - Anadoluda esnaf teşkilatının kurucusu olarak bilinen Ahi Evran-ı Veli ve çalışmaları, büyük bir külliyede yaşatılacak.
     Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, iki yıldır hazırlıklarını sürdürdükleri Ahilik Külliyesi Meydan Projesini tanıttı.
     Bu projenin, Türkiyenin önemli projelerinden bir tanesi olacağını belirten Bahçeci, Anadoluda ve dünyada esnaf teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran-ı Velinin prensipleri ve çalışmalarını gelecek nesillere en sağlıklı bir şekilde iletmeyi amaçladıklarını söyledi.
     Yaklaşık 2 yıl süren proje hazırlıklarının tamamlandığını ve çalışmalara başlandığını dile getiren Bahçeci, külliyede müze, araştırma merkezi, zanaatkarlar çarşısı olmak üzere bir çok bina ve meydan bulunacağını anlattı.
     Bahçeci, şunları kaydetti:
     Ahilik Külliyesi Projesi, cumhuriyet tarihinde yapılmış ilk külliye projesi olacak. Bu projeye belediye olarak yaklaşık 2 yıl çalıştık. Türkiyenin her tarafında külliye örneklerini gezdik, yerinde incelemelerde bulunduk. Mimarlık ekibimizle beraber projemizi gerçekleştirdik. Meydana, bir zanaatkarlar çarşısı yapacağız. 2 katlı olacak bu çarşıda esnafların nasıl yaşadığını ve faaliyet gösterdiğini canlandıracağız. Mevcut kültür Merkezi yıkılarak Ahilik Araştırma Merkezi yapılacak. Bu merkezi üniversiteye tahsis edeceğiz. İçerisinde 400 kişilik konferans salonu, hemen yanında dünyanın en büyük Ahilik Kütüphanesi bulunacak. Ahilikle ilgili bütün bilimsel dokümanlar, yazıtlar incelenecek. Bu çok geniş vizyonlu bir proje.
     Bahçeci, kent merkezindeki Ahi Evran Camiinin önündeki alana inşa edilecek külliyenin, yaklaşık 2 yılda tamamlanacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Osman Kurt

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER