Ahlatın geleneksel el sanatları, bilimle buluştu

Ahlatın geleneksel el sanatları, bilimle buluştu -Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün, Ahlatı manevi himayesine almasının ardından, Bitlis Eren Üniversitesine bağlı Ahlat Meslek Yüksekokulunda, ilçenin geleneksel el sanatlarının yaşatılm


BİTLİS (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Ahlatı manevi himayesine almasının ardından, Bitlis Eren Üniversitesine (BEÜ) bağlı Ahlat Meslek Yüksekokulunda (MYO), ilçenin geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla 3 yeni program açıldı.
     Ahlat MYOda ilçenin tarihi yapısına ve geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına uygun olarak, El Sanatları bölümü adı altında Geleneksel El Sanatları, Mimari Dekoratif Sanatlar, Kuyumculuk ve Takı Tasarım programları açıldı.
     MYO Müdürü Harun Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölümde 50 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, Ahlatın tarihi geçmişine uygun olan geleneksel el sanatları, mimari dekoratif sanatları ile kuyumculuk ve takı tasarım programlarının, bu yıl itibarıyla faaliyete geçtiğini söyledi.
     Ahlatın tarihi geçmişine uygun olarak Ahlat taşının tarihteki işlenişi, Selçuklu Meydan Mezarlığı ve kümbetlerdeki sanatın yaşatılmasını amaçladıklarını vurgulayan Koçak, Yine Ahlat kazılarında gün ışığına çıkarılan çini ve seramiklerden esinlenerek onların da günümüze uyarlanması ve güncellenmesi şeklinde çalışmalar yapacağız dedi.
     Koçak, takı tasarım programında da özellikle Nemrut ve Süphan Dağı eteklerinde bulunan obsidyen taşının takılarda işlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağını bildirerek, bu takıların, ilçe ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak şekilde üretilmesini hedeflediklerini kaydetti.
     Kuzey Van Gölü Selçuklu Bölgesi Kültürel Projesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün himayesinde ve Ahlat eksenli olarak gerçekleştiğini anımsatan Koçak, şöyle konuştu:
     Üniversite olarak bu projeye katkılarımız düşünülmüş ve okulumuzda böyle bir program açılması planlanmış. Bu kapsamda da bu eğitim öğretim döneminde açılan programlar gün geçtikçe daha etkin bir biçimde yaşam bulacak. Bu anlamda başta rektörlüğümüz olmak üzere, akademisyenlerimiz ve ilçedeki yöneticilerden destek alıyoruz. Çalışmalarımız bu eksende bilimin de katkısıyla devam edecek.
     Takı tasarım bölümünde eğitim gören öğrencilerinden Esra Kapsal, ileride iyi bir tasarımcı olma hedefiyle tercih ettiği bölümde, geçmiş ile gelecek arasında bağ kurarak yeni takılar ortaya çıkardıklarını dile getirdi.
     Öğrencilerden Şeyma Akürek ise takı tasarım bölümünde okumaktan mutluluk duyduğuna değinerek, Çünkü hem çizim hem de tasarım yapmayı seviyorum. Okuldan alacağım teknik eğitim sayesinde tasarımcı olmayı hedefliyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Oktay Bayar / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Ahlatın geleneksel el sanatları, bilimle buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER