AK Parti MKYK Üyesi ve HKÜ

AK Parti MKYK Üyesi ve HKÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Sözen: -Madem çağımız sosyal medya çağı, o zaman özellikle kadınların haklarını bu alanda dile getirmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri lazım. Çünkü orada bir yurttaş gazeteciliği


GAZİANTEP (A.A) - AK Parti MKYK Üyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Danışmanı Prof. Dr. Edibe Sözen, Madem çağımız sosyal medya çağı, o zaman özellikle kadınların haklarını bu alanda dile getirmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri lazım. Çünkü orada bir yurttaş gazeteciliği yapılıyor dedi.
     HKÜden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Edibe Sözen, Edebiyat Kulübü, Müzik Kulübü, Genç Fikirler Kulübü ve Genç Girişimciler Kulübü tarafından HKÜde düzenlenen Kadın konulu konferansta, bir toplumun gelişmişliğinin ve kültürel özgürleşmesinin kadın olmadan tamamlanamayacağını bildirdi.
     21. yüzyılın herkesin hakkını aradığı bir yüzyıl olduğunu vurgulayan Sözen, şunları kaydetti:
     Şimdi kadın hakları değil, kadının insan hakları içinde yer aldığı bir çağdayız. Medya da, kadın sorunlarını ya derinlemesine ortaya çıkartıyor ya çok yüzeyselleştiriyor ya da çok magazinleştiriyor. Kadınlara hakkının verilmediği yönünde bir söylem var. Ama uluslararası habercilik alanında da kadınların durumu çok parlak değil. Kadın haklarını ihlal edenlere yönelik soruşturmaların başlatıldığı, insan onuru veya kadın onurunun korunması ve hükümetlerin kadını güçlendirmesi yolunda bir takım politikalar var. Hükümetimizin de konuya ilişkin olarak Başbakanlık genelgesi var. Bu genelgede gerçekten kadını istihdam ve eğitim alanında güçlendiren, kadına yönelik mobingi, yani psikolojik tacizi ortadan kaldıran, kadını bilinçlendiren birçok politika var. Bunlar 2012 yılından itibaren hayata geçmiş durumda.
    
     -Parlamentodaki kadın oranı-
    
     Sözen, günümüzde Parlamentoda yüzde 10lara varan kadın milletvekiliyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek kadın milletvekili oranına ulaşıldığını belirtti.
     Yapılan çalışmalarda, 1935ten 2009a kadar mecliste bulunan 9 bin 200 erkeğe karşı toplam 236 kadının yer aldığının görüldüğünü ifade eden Sözen, 2007 seçiminden önce yüzde 4,4 olan kadın oranının, 2007de yükselişe geçtiğini ve şu anda TBMMnin kadının temsil gücü en yüksek meclis olduğunu vurguladı.
     Bu sayının sadece mecliste değil her alanda artırılması konusunda önemli çalışmalar olduğuna işaret eden Sözen, şunları kaydetti:
     2011 seçimlerinde milletvekili aday adaylarının seçim komisyonundaydım. Her kesimden inanılmaz derecede kadın başvurusuyla karşılaştık. Kadınların büyük bir kısmı erkek aday adaylara karşı ellerinde ciddi projelerle geldiler. Bu projelerin bir kısmını o güne kadar bilmiyorduk. Kadınların o yüzden çok istekli olduğunu gördük. Bu bile bizim için sevindiriciydi. 4-5 bine yakın kadın müracaatı vardı. Bunun önemli bir uyanış olduğunu düşünüyorum.
    
     -Medyada kadının yeri-
    
     Sürekli 2 bin yıllık batı tarihinden kadın hareketinin incelenmeye çalışıldığını vurgulan Sözen, Türk medeniyetinin havzasında kadın tarihinin 10 bin yıl olduğuna dikkati çekti.
     İstanbulda birçok cami, vakıf ve derneğin kadın adıyla anıldığını anımsatan Sözen, batıda bu duruma rastlanmadığını ifade etti.
     Medyada kadının yerine de değinen Prof. Dr. Sözen, şunları kaydetti:
     Gündelik gazetelere baktığınızda, kadın konusunda yapılan haberlerin büyük bir kısmını şiddet haberleri oluşturuyor. Bizdeki temel sorunlardan biri kadınlarımızın ve genç kızlarımızın dinamik yönlerinin kamusal alan veya habercilik dilinde maalesef yer almamasıdır. Bu yönde mücadele vermek zorundayız. Kadın haberciliği ve kadını konumlandırma konusunda ciddi bir etik sorunla karşı karşıyayız. Bizim mücadelemizin bu anlamda güçlü olması lazım.
     Kadınların hakları ihlal edilmemeli ve itibari kimliği korunmalı. Kadın şu an sadece şiddetin bir nesnesi olarak algılanıyor. Madem çağımız sosyal medya çağı, o zaman özellikle kadınların haklarını bu alanda dile getirmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri lazım. Çünkü orada bir yurttaş gazeteciliği yapılıyor. Bu açıdan önemli bir alan keşfedildi. En azından bu teknolojiyi kullanmamız lazım. Daha iyi bir Türkiye inşa etmek, daha iyi şehirler inşa etmek, bu şehirlerin mimarları olmak istiyoruz. Düşünce üretmek istiyoruz. Düşüncenin mimarı olmak istiyoruz. Ama 21. yüzyılın biz kadınlara yüklediği görev diğer yüzyıllara göre çok daha fazla.
     HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de yaptığı konuşmanın ardından Prof. Dr. Sözene günün anasına kitap hediye ederek, çiçek verdi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber AK Parti MKYK Üyesi ve HKÜ Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER