AKİB Akademi, ilk mezunlarını verdi

AKİB Akademi, ilk mezunlarını verdi -Geleceğin ihracatçılarını yetiştirmek amacıyla açılan AKİB Akademide eğitimleri başarıyla tamamlayan 89 öğrenciye diplomaları verildi -Ekonomi Bakanı Çağlayan: Biz artık kimsenin yapmadığı,


MERSİN (A.A) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından geleceğin ihracatçılarını yetiştirmek amacıyla açılan AKİB Akademi ilk mezunlarını verdi.
     AKİB Toplantı Salonunda gerçekleştirilen mezuniyet töreninde, mezun olan 89 öğrenciye AKİB yöneticilerince diplomaları verildi.
     Törene katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ise, Uygulamalı Proje Yarışmasında dereceye giren öğrencilere başarı plaketlerini verdi.
     Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir projeyi hayata geçiren birlik yetkililerine teşekkür ederek, 2023 hedeflerine doğru ilerlerken projenin öneminin bir kez daha gündeme geleceğini söyledi.
     Türkiyede bir gün sonrasının hesabının bile önceden yapılmadığını ifade eden Çağlayan, Bugünün Avrupası 10 gün sonra ne olacağını bilemez bir yapıya sahip. Biz ise 12 yıl sonrasının hesabını yapıyoruz. Hani bir laf vardır ya, yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bugün elde edilen başarıları, devletin sağladığı geniş alanlarda özel sektörümüz yaptı. Bugünkü başarılara bir paye çıkarılacaksa, bu özel sektöründür dedi.
     Çağlayan, artık babadan kalma yöntemlerin eskide kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler yapmak lazım. Bunu Hz. Mevlana söylüyor. Bu kapsamda emin adımlarla yolumuza devam ederken, geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaparken buna karşılık 90 milyon ton ürün ihracat yaptık. Geçen yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yapmamıza rağmen, ihracatımızın tonu 1 dolar 46 sente gerçekleşmiş. Çinde Japonyada bu çok yüksek. Bizim yapmamız gereken şey, ihracatın tonunu mu çoğaltmak yoksa ton başına geliri mi artırmak- Tabi ki, ton başına düşen geliri artırmak. Zaten diğeri çok zor ve hatta mümkün değil. Biz artık kimsenin yapmadığı, yüksek katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Düşünce olarak bugün görüyorum ki, artık mantalite olarak, girişimcilik ve yenilikçilik ruhuna kavuşmalıyız.
     Mezunların artık koluna altın birer bilezik taktığını anlatan Çağlayan, İşiniz daha yeni başlıyor. Artık dünyayı takip ederek, dünyanın gidişatını iyi izleyerek, yeni ürünlere yönelmelisiniz. Dünyanın hiç bir ülkesinde ülkemizdeki kadar cesur insanlara rastlayamazsınız. Bugün dünyanın en zor şartlarının yaşandığı ülkelere gidin bakın, orada muhakkak Türk çalışanlar vardır. İşadamlarımızın cesareti ve genç nüfusumuz en değerli avantajımız. Kontrolsüz güç, güç değildir. Biz de bu yüzden gençliğimizi kontrollü şekilde yetiştirmek istiyoruz diye konuştu.
     Çağlayan, geçmiş yıllarda Türkiyenin en büyük sorunu olarak işsizliğin dile getirildiğini belirterek, Türkiyede işsizlik yüzde 9lara düştü. Yeterli mi- Değil. Ama bizim ülkemiz farklı. Çünkü her yıl 2 İstanbul kadar ülkemizin nüfusu artıyor. Allah daha çok versin. Başbakanımız boşuna 3 çocuk istemiyor. İnsan sermayemiz ileride bizim en büyük servetimiz olacak dedi.
     Çağlayan, Ramazanın rahmet ve bereket ayı olduğunu belirterek, AKİB yetkililerinden ticaret meslek lisesi yapmaları konusunda özverili davranmalarını istedi.
     İsteğine olumlu yanıt alan Çağlayan, gerekli adımların atılması konusunda, AKİB yetkililerine destek sözü verdi.
     Çağlayan, konuşmasının ardından eğitimleri birincilikle bitiren Emin Özdemir ve proje yarışmasında birinci olan Volkan Dağlı ile yaş kütüğüne plaket çaktı.
    
     -AKİB Akademi-
    
     AKİB bünyesinde Mersinde kurulan akademi, İhracatçı olmak ister misiniz- sloganıyla Mersinin yanı sıra Kayseri, Adana ve Hatay ve İskenderunda geleceğin ihracatçılarını yetiştirmeyi hedefliyor.
     Akademi bünyesinde verilen Eğitimler kapsamında, katılımcıları sektörün ihtiyaç duyduğu tüm bilgilerle donatmayı planlayan yetkililer, katılımcıları 104 saati dış ticaret eğitimi, 60 saati girişimcilik eğitimi, 40 saati mesleki İngilizce eğitimi, 30 saati kişisel gelişim eğitimi ve 16 saat de proje yazma eğitimi olmak üzere toplam 250 saat sürecek eğitimden geçirdi.
     Oryantasyon eğitimi kapsamında da katılımcılara dış ticaretle ilgili yerel, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan eğitim alabilme ve yurt dışı fuar ziyaretlerine katılabilme olanağı sunan program, kursiyerlere gümrük müşavirlik firmalarıyla dış ticaret firmalarında staj yaparak teorikte öğrendiklerini pratiğe dökme olanağı da sağlıyor.
     Mezun olan öğrenciler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinin herhangi birinden mezun olan ve en az orta seviyede İngilizce bilenlerden oluşuyor.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar/Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber AKİB Akademi, ilk mezunlarını verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER