Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkanı Erdem: -"Çözüm süreci bir insan hakları ve demokratikleşme sürecidir" -"Çözüm meselesinin AK Parti, CHP ve MHP ile bir bağı yoktur. Bu, milletin temel bir meselesidir" (Fotoğ


KÜTAHYA (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkanı Tarhan Erdem, "Çözüm süreci bir insan hakları ve demokratikleşme sürecidir" dedi.
     Erdem, CHP İl Başkanı Mehmet Akif Günü ziyaret etti. Gün, burada yaptığı konuşmada, Türkiyedeki bütün insanların terör sorunun çözülmesini istediğini belirterek, ülkede terör nedeniyle 30 yıldır ölümlerin olduğunu kaydetti.
     Terör kaynaklı ölümlerin sona ermesini istediklerini dile getiren Gün, şöyle konuştu:
     "Ancak bunun yöntemini sadece Başbakan biliyor. Biz bu çözümün neresinde olacağız- Siz de bize bunu aktaramıyorsunuz. Bir genel af çıkacak mı- Bunun cevabını bilmiyoruz. Şehit anneleri, oğlumun katilinin gözlerinin içine bakarak onu lanetlemek istiyorum diyor. Şehit ailelerinin çocuklarının katilleri bulunabilecek mi-"
    
     -"Bu süreç, bir parti meselesi değildir"-
    
     Erdem ise uzun yıllar CHPde çeşitli görevlerde siyaset yaptığını hatırlatarak, CHPnin fevkalade önemli bir siyasi kurum olduğunu bildirdi.
     "Çözüm süreci bir insan hakları ve demokratikleşme sürecidir" diyen Erdem, şöyle devam etti:
     "Bu süreç, bir parti meselesi değildir. Çözüm meselesinin AK Parti, CHP ve MHP ile bir bağı yoktur. Bu, milletin temel bir meselesidir. Demokrasi meselesidir. Bunu halletmeliyiz. Burada CHPnin görev alması olağanüstü önemlidir. Çözüm meselesine sahip çıkılması, yalnız bir partinin malı değildir. Türkiyede, 1924ten 1980lere kadar nüfusumuzun yüzde 15i mertebesinde olan bir büyük halkı yok saydık. Dilini kullanamaz, idareye karışamaz dedik. Bunun sonunda Türkiye, önemli problemleri yaşayıp bugünlere geliyor. Onları hatırlamak istemiyorum."
     Erdem, "demokratikleşme, halkla barışma, helalleşme meselesini" ilk kez Türkiyenin yaşamadığını anımsatarak, "İngiltere 10 yıl, İspanya 7 yıl uğraştı. Biz daha yeni başladık. Eğer başarılabilirse, Türkler ile Kürtler el sıkışarak iki eşit halk olarak birlikte yaşamaya karar verebilirlerse onun şartları o görüşmeler sırasında belli olacaktır" dedi.
    
     -"Türkiye, idaresini yeniden reforme etmelidir"-
    
     Kürt meselesinin aynı zamanda eşit haklar meselesi olduğuna değinen Erdem, eşit haklar verildiğinde kimsenin başka bir şey isteyemeyeceğini vurguladı.
     "Türkiye, kendi idaresini yeniden reforme edip mahalli idare kurmak zorundadır" ifadelerini kullanan Erdem, şunları söyledi:
     "Bunun Kürtler ile ilgisi şimdiye kadar şu bakımdan vardı. Kürtlere bu hakkı verirsek ne yapacaklar belli olmaz düşüncesi vardı. Çünkü sen onları insan olarak kabul etmiyordun. Onlara hak vermiyordun. Verilmesi gereken yönetim hakkıdır. Kütahyayı Kütahyalılar idare eder. Başbakan çıkıp da Taksim Meydanında yolları aşağıya alın. Çamlıcaya cami yapalım diyemez. Yerinden yönetim bu demektir. Orada kim oturuyorsa buna onlar karar verir. Bu federalizm değil, halkın idaresidir."
     Ziyarette Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Sekreteri Arzuhan Doğan Yalçındağ da hazır bulundu.
     Daha sonra Erdem, Yalçındağ, grubun Başkan Vekili Avni Özgürel, grup üyeleri Hasan Karakaya, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Kütahya Belediye Başkanı Mutafa İça, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Emin Sarıkaya ile Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaslanı ziyaret etti.
    
     Muhabir: Deniz Açık / Mürsel Çetin
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER