Akıl oyunlarıyla matematik becerilerini geliştiriyorlar

Akıl oyunlarıyla matematik becerilerini geliştiriyorlar -Kayseride, özel bir okul tarafından geliştirilen akıl oyunlarının yer aldığı sergi açıldı


KAYSERİ (A.A) - Özel bir okul tarafından öğrencilerin matematik becerilerini geliştirmesi için hazırlanan akıl oyunlarının yer aldığı sergi açıldı.
     Özel İstikbal Koleji tarafından Forum Kayseri Alışveriş Merkezinde düzenlenen sergiyi gezen vatandaşlar, öğrencilerle oyun oynama fırsatı da buluyor.
     Sınıf Öğretmeni Osman Metin, burada AA muhabirine, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri sergide, mangala, soma küpleri, bul-kazan, 18 taş gibi 20nin üzerinde akıl oyununun yer aldığını söyledi.
     Oyunların daha çok düşünce gücü ve matematiğe dayalı olduğunu ifade eden Metin, şöyle devam etti:
     Üniversiteye giriş sınavında yüzbinlerce öğrencinin sıfır alması bizi matematiğe yönlendirdi. Amacımız, birinci sınıftan beşince sınıfa kadar öğrencilerin koordinasyonunu geliştirmek, motivasyonunu sağlamak ve okulu sevdirmek. Bu yıl ilk defa birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar olan serbest etkinlik dersinde, birer saat akıl oyunlarını uygulamaya koyduk. İkinci ve üçüncü sınıfta strateji ve mantık yürütme dördüncü ve beşinci sınıfta ise, öğrencilerin rakiplerle oynayabilecekleri, yenme ve yenilme duygusunun tadını alabilecekleri strateji oyunları üzerinde duruyoruz.
     Hemen hemen dünyadaki bütün akıl oyunlarını inceledik, ünlü oyunları aldık, birkaç oyun da biz geliştirdik. Bu oyunları öğrencilerin üzerinde deniyoruz. Önümüzdeki yıl en az 2 saat akıl oyunları eğitimi vereceğiz. Bunun eğitim sistemimize mutlaka girmesi gerekiyor. Biz çok büyük faydasını gördük. Öğrencilerin matematik becerileri ve ders başarıları gelişti.
     Metin, beşinci sınıftaki öğrencilerin de usta öğretici olarak alt sınıflardaki öğrencilere eğitim verdiğini kaydetti.
    
     -Bul-Çevir, 18 Taş-
    
     Geliştirdikleri oyunlardan birinin Bul-Çevir olduğunu ifade eden Metin, şunları anlattı:
     Oyuncuların toplama işlemini ve stratejiyi iyi kullanmaları gerekiyor. Bir öğrenci zihinden toplama işlemini yapamıyorsa bu oyunu oynayamıyor. Birinci sınıftan itibaren bu oyunu çocuklara oynatabiliyorsunuz. Çünkü, zevkli bir oyun. En çok sayıyı alan kazanmış oluyor. Çubuklarla oynanan başka bir oyunumuz var. Çocuk çubuklarla verdiğimiz şekli yapmaya çalışıyor. Bunun için 3 farklı şekilde özel çubuklar geliştirdik. Mesela (iki dikdörtgen bir üçgen yapacaksın) diyoruz. Başlangıçta çok kolay gibi geliyor ama zorlanıyorlar, başarınca da çok mutlu oluyorlar. 18 taş adlı oyunumuzda da son taş kime kalırsa o kaybediyor. Çocukların çok çabuk öğrendiği ve sevdiği bir oyun. Bir de geometrik şekiller üzerinde duruyoruz. Matematiği tamamen oyun haline getireceğiz. Bu oyunu daha sonra sergileyeceğiz. Kuşatma ya da Hamidiye adını vermeyi düşündüğüm yeni bir matematik oyunu üzerinde de çalışıyorum. Bu oyunu oynayacak öğrencinin dört matematik işlemini bilmesi gerekiyor.
    
     -Oyunları yeniden tasarlıyor-
    
     Metin, öğrencilerin derslerde kullanmasına uygun olmayan Uzakdoğu kökenli oyunları, eğitim sistemine uygun olarak yeniden tasarladığını ve üretici firmanın bu tasarıma göre oyunları yeniden ürettiğini de anlattı.
     Sergiyi gezerek öğrencilerle oyun oynama fırsatı bulan Yavuz Yıldız isimli vatandaş da zor ve ilginç oyunlarla karşılaştığını belirtti.
     Oynadığı tüm öğrencilerin kendisini yendiğini ifade eden Yıldız, Emeği geçenleri kutluyorum. Bilgisayar oyunlarının çoğaldığı bir dönemde, çocuklarımızın bilgisayar başında tek başına oyun oynadıkları bir dönemde, akıl oyunlarının tüm okullarda yaygınlaştırılması gerekir dedi.
     (ORC-TEV)
<< Önceki Haber Akıl oyunlarıyla matematik becerilerini geliştiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER