Akrep ve yılan sokmalarına dikkat

Akrep ve yılan sokmalarına dikkat -Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kutluay -Zehirli akrep ve yılan sokmaları özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olabilmektedir


KIRKLARELİ (A.A) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nihat Kutluay, Zehirli akrep ve yılan sokmaları özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olabilmektedir dedi.
     Kutluay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akrep ve yılan sokmalarının tedavi edilmediği taktirde ciddi yaralanmalara ve organ kayıplarına neden olabileceği söyledi.
     Havaların ısınmasıyla beraber akrep ve yılanların özellikle kırsal alanlarda çoğaldığını anımsatan Kutluay, vatandaşların kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durması gerektiğnii, piknik, tarla, bağ, bahçe gibi çalışma alanlarında dikkatli olunması önerisinde bulundu.
     Akrep veya yılan sokmalarında, ısırılan bölgenin kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerektiğine dikkati çeken Kutluay, şunları kaydetti:
     Türkiyede yaklaşık 40 tür yılan cinsi bulunmakta ve bunun 10u zehirli, 2si yarı zehirli, 28i ise zehirsizdir. Havaların ısınmasıyla beraber akrep ve yılan sokmaları özellikle kırsal alanlarda çoğalmaktadır. Türkiyede bu ısırıklar mayıs ayından başlamak üzere temmuz ve ağustos aylarında zirve yapmaktadır. Zehirli akrep ve yılan sokmaları özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olabilmektedir.
     Arazi yürüyüşlerinde bot gibi kapalı ayakkabı giyilmesine dikkat etmeli, açık arazide, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır.
     Akrep ve yılan sokmalarında yapılması gereken ilk işlemin, hasta ve ısırılan organın hareket ettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Kutluay, ısırılan yerin kesilmesi ve zehri emmeye çalışmanın yanlış olduğunu kaydetti.
     Vücudun hareket ettirilmeden sabit kalması zehrin yayılımını yavaşlatacağını ifade eden Kutluay, Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir dedi.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Akrep ve yılan sokmalarına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER