Aksaraydaki tarih adası film yapımcılarını bekliyor

Aksaraydaki tarih adası film yapımcılarını bekliyor -Kent merkezinde Selçuklu, Karamanoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait konak, hamam, medrese, fabrika ve köprü gibi mimari eserlerin yan yana bulunduğu tarih adasını canlandı


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Aksaray kent merkezinde Selçuklu, Karamanoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait konak, hamam, medrese, fabrika ve köprü gibi farklı mimari eserler yan yana bulunduğu için tarih adası olarak nitelendirilen alanı canlandırmak amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor.
     Farklı tarihi dönemlerin izlerini taşıyan binalar, film çekimlerinin yanı sıra çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri için de kullanılıyor.
     Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Aksarayın farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için, tarih ve kültür varlıkları açısından zengin olduğunu söyledi.
     Kent merkezinde bu zenginliğin en iyi görülebildiği yer olan Paşa Hamamı ve çevresinin farklı tarihi dönemlere ait önemli eserlerden oluştuğunu anlatan Palta, burada Osmanlının son dönemlerinden kalma 3 tarihi konağın restorasyonunu büyük ölçüde tamamladıklarını ifade etti.
     Döneminin ileri gelenlerinin yaşadığı konakların yakın zamana kadar metruk vaziyette olduğunu anlatan Palta, 850 bin lira harcanarak aslına uygun restore edilen konakların, kentin tarihi dokusunu oluşturan bu alanın önemli zenginliklerinden olduğunu kaydetti.
    
     -Kültür adası olacak-
    
     Palta, kentin bu bölgesinin farklı dönemlerden kalma mimari eserleri bir arada bulundurması nedeniyle tarih adası görünümünde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Konakların hemen yanı başında Karamanoğulları döneminden kalma restorasyonu yapılan Zinciriye Medresesi, Osmanlı döneminden kalma ve halen hizmet veren Paşa Hamamı, hemen arkasında 1924 yılında Atatürkün emriyle yapılan Azm-i Milli Un Fabrikası binası, yine aynı bölgede Selçuklu dönemine ait 3.köprü yer alıyor. Bugün Kültürevi olarak kullanılan bir tarihi konak da yine bu alanda. Orijinal makineleri halen çalışır halde olan Azm-i Milli fabrika binasını Sanayi Müzesi olarak düzenleyeceğiz. Yakında projenin ihalesi yapılacak. Bu alanda özellikle Zinciriye Medresesinde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu konaklar da aynı amaçla kullanılacak. Dolayısıyla burası Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarının eserlerini barındıran bir ada konumunda. Bu konakların restorasyonunun da tamamlanmasıyla burası aynı zamanda bir kültür adası olacak.
    
     -Tarihi filmler ve dönem dizileri için doğal plato-
    
     Bölgenin özellikle tarihi filmler ve dönem dizilerinin çekilmesi için adeta doğal bir plato olduğuna işaret eden Palta, Bu ada her dönem için uygun tarihi özelliklere sahip. Son dönemde burada bazı tarihi diziler de çekildi. Film yapımcılarına buradan çağrıda bulunuyoruz; gelsinler, mekanlarımızı kullanabilirler. Kendilerine her türlü kolaylığı sağlarız. Doğal mekanlar bulacakları için film maliyetleri de çok düşecektir dedi.
     Palta, Aksarayın İpek Yolu ve Kapadokya bölgesinde yer alması nedeniyle halen ayakta olan Anadolunun en büyük kervansarayı, hanları, Ihlara Vadisi ve yer altı şehirleriyle büyük bir potansiyeli barındırdığını belirterek, bu özellikleri ile şehrin daha önce pek çok sinema filmine ev sahipliği yaptığını ifade etti.
     Aksarayın bozulmamış tarihi dokusuyla tarihi sinema filmleri için bulunmaz mekanları barındırdığını dile getiren Palta, Bu tarihi adayı, yeni eserleri restore ettirerek genişleteceğiz. Sivil toplum örgütlerini de tarihi binaları kullanmaları konusunda teşvik ediyoruz diye konuştu.
     Aksaray merkez ve köylerinde çekilen bazı sinema filmleri ise şöyle:
     Türkan Şoray ve Kadir İnanırın baş rollerini paylaştığı 1976 yapımı Deprem
     Kemal Sunal ve Perihan Savaşın oynadığı 1985 yapımı Keriz
     Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Film ödülü alan, Yelda Reynaud ve Nur Sürerin oynadığı 1998 yapımı Yara
     Kemal Sunal ve Metin Akpınarın rol aldığı 1999 yapımı Propaganda
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Aksaraydaki tarih adası film yapımcılarını bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER