Anadolu Yıldızı

Anadolu Yıldızı-2013 Arama Kurtarma Tatbikatı -Tatbikat, İzmirin Menemen ilçesi Dumanlı Dağı mevkisinde düzenlenen kara safhasının ardından sona erdi -Senaryo gereği, kaybolan dağcı grubuna, TSK arama kurtarma unsurlarınca müd


İZMİR (A.A) - Genelkurmay Başkanlığınca planlanan Anadolu Yıldızı-2013 Arama Kurtarma Tatbikatı, İzmirin Menemen ilçesi Dumanlı Dağı mevkisinde düzenlenen kara safhasının ardından sona erdi.
     Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerinin denendiği, 2 helikopter, bir uçak ve dağcılık timinin görev aldığı tatbikatta, senaryo gereği, Dumanlı Dağında kaybolan dağcı grubuna, TSK arama kurtarma unsurlarınca müdahale edildi.
     Müdahale sürecinde, Jandarma Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine dağcı ekibinin kaybolduğuna yönelik bilgi gelmesi üzerine, arama kurtarma timi görevlendirildi.
     Bölgenin geniş ve dağlık olması nedeniyle TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talebinde bulunuldu. Bunun üzerine arama faaliyetlerine, 2 helikopter ve bir uçak da katıldı.
     Helikopterlerden indirilen arama kurtarma ekipleri, farklı noktalarda bulunan dağcılara ulaştı. Yaralı dağcıların, ilk müdahalenin ardından helikopterlerle en yakın hastaneye sevk edilmesinin ardından, tatbikat başarıyla sona erdi.
    
     -"Tatbikat başarıyla tamamlanmıştır"-
    
     Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Halit Günbatar, tatbikatın ardından yaptığı konuşmada, amacı temelde hayat kurtarmak olan arama kurtarma faaliyetlerinin, son yıllarda giderek önem kazanmaya başladığını belirtti.
     Ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak deniz ve hava trafiği, dağcılık, yamaç paraşütü gibi sportif faaliyetler ile turizm faaliyetlerine ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Günbatar, "Gün geçtikçe artan yasa dışı göçmen hareketleri de arama kurtarma faaliyeti icra edilme ihtimalini artırmaktadır" dedi.
     Günbatar, tehlikede bulunan deniz ve hava vasıtaları ile şahısların yardım çağrılarına kısa sürede ve etkinlikle reaksiyon gösterilmesinin, insani yaklaşım ve hayat kurtarma amacının getirdiği bir zorunluluk olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
     "Türkiye, Türk arama kurtarma sorumluluk sahasında denizde ve kara üzerinde, her türlü hava şartında gece ve gündüz 24 saat görev yapabilen arama kurtarma organizasyonuna ve yeterli arama kurtarma imkan kabiliyetine sahiptir. Tatbikat, tüm unsurlar arasında koordine ve muharebe imkanlarının denenmesi, Türk arama kurtarma bölgesinde her türlü arama kurtarma faaliyetinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından icra edilebileceğinin gösterilmesi, ayrıca tüm arama kurtarma teşkilatı ve organizasyonunun denenmesi açısından çok faydalı olmuştur. Tatbikat, Türk arama kurtarma teşkilatının hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlanmıştır."
     Tatbikatı, Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mehmet Kaya, 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım ile 22 ülkeden 30 askeri ateşe izledi.
     Tatbikatın dünkü bölümünde, Türk arama kurtarma bölgesi içinde olmak üzere, Ege Denizinin Midilli ve Sakız Adaları arasındaki uluslararası sular ve hava sahasında kaza sonucu batmakta olan bir gemiye TSK arama kurtarma unsurlarınca müdahale edilmişti.
    
     Muhabir: Emre Umurbilir
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER