Ani Ören Yerindeki çalışmalar

Ani Ören Yerindeki çalışmalar -Kars Kültür ve Turizm Müdürü Doğanay: Biz Aninin daha yüzde 1ini bile ortaya çıkarmadık. 2013 yılında daha detaylı bir kazı yapılacak


KARS (A.A) - Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yerinin yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılacağını belirterek, Biz Aninin daha yüzde 1ini bile ortaya çıkarmadık. 2013 yılında daha detaylı bir kazı yapılacak dedi.
     Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yerinin 2012 yılının Temmuz ayında UNESCOnun Dünya Mirası Listesine aday seçildiğini anımsattı.
     Ani Ören Yerinin Dünya Mirası Listesine girdiği zaman tüm dünyanın ilgilendiği bir merkez olacağını belirten Doğanay, Biz müze müdürümüz başkanlığında Anide 45 süren alan taraması ve yüzey kazısı yaptık. Haziranın 27sinde başlayan çalışmalar Temmuz ayının sonuna kadar sürdü dedi.
     Bölgedeki yürüyüş yollarının düzenlendiğini, tarihi eserlerin yabancı otlardan arındırıldığını anlatan Doğanay, Anide daha önce 3 büyük kazı yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu üç büyük kazının ardından kazı başkanımızla bakanlık arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden kazılar durduruldu ve kazı sorumluluğu müze müdürümüze verildi. İnşallah 2013 yılında daha detaylı bir kazı yapılacak. Aninin görülen yüzü görünmeyen yüzünden çok daha küçük. Aninin 7 katlı olduğu söyleniyor. Biz şu anda Aninin yüzde 1ini ortaya çıkarmış değiliz. Aninin İpekyolunun en meşhur olduğu zamanlarda İstanbul nüfusuna eşit olduğu söyleniyor. Ani bir ticaret kentiydi. Ticaret kolonilerinin bulunduğu bir merkezdi.
     Aninin Anadoludan Kafkaslara açılan son kapı olduğuna dikkati çeken Doğanay, ören yerinin Kars için değil bölge için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Doğanay, çalışmaların tamamlanmasının ardından Karsın turizminin daha da gelişeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ani Ören Yerindeki çalışmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER