Antalya İl Genel Meclisi toplantısı

Antalya İl Genel Meclisi toplantısı -Çakırlar-Hacısekiler mevkisinde açılması planlanan taş ocağı tartışmalara neden oldu


ANTALYA (A.A) - İl Genel Meclisinde Çakırlar-Hacısekiler mevkisinde açılması planlanan taş ocağı tartışmalara neden oldu
     Meclis başkanı Cavit Arı başkanlığındaki toplantıda yeniden görüşülmek üzere bugüne ertelenen Çakırlar-Hacısekiler mevkisinde açılacak taş ocağı tartışmalara neden oldu.
     Taş ocağıyla ilgili meclise bilgi veren Maden Ocakları ile Ruhsatları İnceleme Komisyonu Başkanı Bayram Dal, 17 kurum tarafından onaylanan taş ocağı ruhsatına Konyaaltı Belediyesince de olur verildiğini söyledi.
     Bunun üzerine CHPli üyeler, Dala tepki gösterdi.
     Konyaaltı Belediyesinin onay vermesiyle taş ocağının açılmasından sorumlu olmadığını ifade eden Dal, CHPli üyelerin eleştirilerine anlam veremediğini dile getirdi. Dal, bölgedeki taş ocağı için kurum ve kuruluşların suya sabuna dokunmadan bir rapor verdiklerini ifade etti.
     Meclisteki oturumu izleyen Hacısekiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şevket Ismık, ilk aşamada su kaynaklarına ve yerleşim yerlerine zarar verilmeyecek taahhütleri üzerine çalışmayı köy sakinleri olarak onayladıklarını, ancak taş ocağının su kaynaklarına ve çevreye zarar vereceğinin ortaya çıkması üzerine bundan vazgeçtiklerini söyledi.
     Ismık, yapılacak madencilik faaliyetinden bölgenin etkileneceği yönünde ellerinde rapor olduğunu belirterek, konunun çözülmesini istedi.
     MHP Grup Sözcüsü Zeki Tunç da 4 yıldan bu yana taş ocaklarının çevreye zarar verilmeyecek şekilde ruhsatlandırılması için AK Parti ve CHP gruplarıyla ortaklaşa çalışmalar yaptıklarını, ancak buna karşın firmaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden onayla ruhsat aldıklarını belirtti.
     Antalyada 327 mermer ve taş ocağının faaliyette bulunduğunu bildiren Tunç, şöyle konuştu:
     Bu ocaklara izin verilirken bölge halkının, kurum ve kuruluşların görüşlerinin sorulması gerekiyor. Masa başından alınan kararlar halkı ve bölgeyi zor durumda bırakıyor. Hem çevreye hem de insanlara zarar veriliyor. Yeni maden ocağı için ruhsat verilmemesini istiyorum.
     AK Parti Grup Sözcüsü Mahir Boztepe de gelen raporlar doğrultusunda İl Genel Meclisinin oy birliğiyle ocak açılmasına onay verdiğini, ancak sonradan ortaya atılan yeni iddialar nedeniyle mecliste tartışmaların yaşandığını kaydetti.
     Boztepe, Titiz incelemeler sonucunda kurum ve kuruluşlarımız buralara rapor vermeliler. Çevreye ve bölge halkımızın zararına olacak faaliyetleri kabul etmemiz mümkün değil şeklinde konuştu.
     CHP Grup sözcüsü İlhan Buğdaycının bazı muhtarların AK Parti il binasında firma yetkilileriyle görüştükleri yönündeki iddiaları üzerine AK Partili üyelerle CHPli üyeler arasında tartışma yaşandı.
     Meclis Başkanı Cavit Arı, taş ocağının ruhsat iznini aldığını, bu ruhsat üzerinden çalışma yapabileceğini anlatarak, şunları söyledi:
     İl Genel Meclisi olarak herhangi bir yere taş veya mermer ocağı açılıp açılmamasını onaylamak veya iptal etmek gibi bir görevimiz yok. Meclis olarak taş ocaklarına verilecek ruhsatların yerinde incelemeler sonucu verilmesini isteyebiliriz. Bu konuda rapor hazırlayan kurumlarımızın daha hassas ve halkın iradesi yönünde karar vermelerini isteyebiliriz. Bu tür yerlere onay veren kurumların dikkatini çekmek için çalışmalar yapabiliriz. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ve Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği onaylarının olmaması durumunda alınan ruhsat geçersiz olur.
     Maden Ocakları ile Ruhsatları İnceleme Komisyonu Başkanı Bayram Dal, aynı bölgede 3 ocak talebi daha bulunduğunu belirterek, ocağın çalışmaya başlaması durumunda bu ocak taleplerine örnek teşkil edeceğini kaydetti.
     Arı, maddeyi İl Genel Meclisi Komisyonu ve taş ocaklarına onay veren diğer kurumlarında yeniden inceleme yaparak çevreye zarar verip vermediğini araştırılması koşuluyla oylanmasını talep etti. Madde oy birliğiyle kabul edildi.
     Toplantı diğer gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
     Toplantılara yarın da devam edilecek.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya İl Genel Meclisi toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER