Antik kentte köylü çocuklara kültürel miras

Antik kentte köylü çocuklara kültürel miras eğitimi -Tokatta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kentinde kazı çalışmaları yürüten ekip, Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi kapsamında


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Tokatta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kentinde kazı çalışmaları yürüten ekip, Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi kapsamında kazı evinin bulunduğu Bula köyündeki çocuklara kültürel miras eğitimi verdi.
     ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bula köyünde bir süre önce hayata geçirilen Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi ile çocukların kültürel mirasa sahip çıkmalarını hedeflediklerini söyledi.
     Burada çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiklerini ve çocuklara kültürel miras bilincini aşılamaya çalıştıklarını ifade eden Erciyas, 20 gün süren eğitimin ardından çocuklara teşekkür belgesi de verdiklerini belirtti.
     Erciyas, projeyle kazı alanının yakınındaki bütün köylerdeki vatandaşları da bilinçlendirmek istediklerini kaydetti.
     Komana Antik Kenti kazı heyetinde bulunan Coşku Türkmenoğlu ise projelerinin toplumsal arkeolojinin bir uygulaması olduğunu dile getirdi.
     Çocuklarla uygulamalı eğitim yaptıklarını anlatan Türkmenoğlu, Daha sonra çocukların gözlemlerine dayalı aktiviteler yapıyoruz. Oyunlar oynuyoruz. Çocuklarımızı gruplara ayırıyoruz. Çocuklarımız kendi yazdıkları hikayeyi arkadaşlarına anlatıyor. Arkadaşları da onlara sorular yönetiyor. Bula köyünde 15 ilköğretim çağındaki çocuğa eğitim verdik dedi.
     Çocukları müzeye götüreceklerini de ifade eden Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
     Çocukların arkeoloji konusunda bilinçlenmelerini ve sahip oldukları kültürel mirası tanımalarını istiyoruz. Projemiz bu sene kazı evimizin bulunduğu Bula köyünde devam ediyor. Projemizi önümüzdeki senelerde antik kentin çevresindeki köylerde de yapacağız. Eğitimleri köylerdeki ilköğretim okullarında da devam ettirmeyi düşünüyoruz. Toplumsal arkeoloji kapsamında aynı zamanda köydeki kadınlar, bizimle beraber çalışan işçiler ve yerel yönetimlerle de farklı aşamalarda projeler geliştirmeyi planlıyoruz.
    
     -Komana Antik Kenti-
    
     Kaynaklarda, Mitridat Krallığının yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kentinin, Anadolu tanrısı Maya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.
     Aynı zamanda çevresi için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolunun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor.
     ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz Bölgesinin klasik çağ kenti Komananın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı.
     Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazılara başlanmıştı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antik kentte köylü çocuklara kültürel miras Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER