Ardahanda tarihi kongre binası restore ediliyor

Ardahanda tarihi kongre binası restore ediliyor -Vali Azizoğlu: Tarihi kongre binasını aslına uygun şekilde onarıp gelecek nesillere aktarmak istiyoruz


ARDAHAN (A.A) - Ardahan Kongresinin yapıldığı tarihi bina aslına uygun restore ediliyor.
     Kongre Caddesinde tek katlı, kesme taş ve sürmeli asma tavanlı olarak 1911 yılında yapılan tarihi binada restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Ardahan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince sağlanan ödeneklerle sürdürülen çalışmaların 23 Şubat 2013 tarihinde tamamlanması planlanıyor.
     Kültürel etkinliklerde kullanılacak binada 1 ve 2inci Ardahan kongrelerini anlatan bir bölümde oluşturulacak.
     Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte Haşimoğlu ailesi tarafından Rus işgaline rağmen yapılan tarihi kongre binasının aslına uygun hale getirilmesi için başlatılan çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi.
     Ardahanın tarihteki rolü bakımından binanın çok önemli olduğunu anlatan Vali Azizoğlu, şunları kaydetti:
     Kongre binamız Ardahan Rus işgalindeyken yapılmış bir binadır. Bu nedenle önemi bizim için çok büyüktür. Bina her yönüyle tarihimizi bize aktarıyor. Binaya yazılan yazılar ve işlemeler ecdadımızı bize anlatıyor. Bina adeta tarih kokuyor. Tarihi kongre binasını aslına uygun bir şekilde onarıp gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu konuda büyük bir çaba ve gayret sarf ediyoruz. İl Özel İdaresince tasarruf edilen kaynaklarla çalışmalar yapılıyor.
     Binadaki çalışmaların Ardahanın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümüne yetiştirileceğini ifade eden Azizoğlu, Ardahan Kongresinin de temsili olarak canlandırılacağını söyledi.
     Azizoğlu, ilk milli mücadelenin tohumlarının Ardahanda atıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     O dönemlerin aynen yaşatılacağı bir kongre yapacağız. Bu kongreyi sembolik olarak gerçekleştireceğiz. Bunun gerek Türk tarihi ve gerekse de Anadolu açısında çok büyük bir önemi var. Çünkü milli mücadele kongreleri açısından ilk gerçek ve organize kongre 1. ve 2. Ardahan Kongreleridir. Bu kongreler 1919 yılının ilk aylarında toplanıyor. Bu kongrelerle Cenub-ı Garbi Kafkas hükümeti Karsta kurulmuştur. Bu hükümetin kendine ait bir bayrağı ve hükümeti olmuştur.
     Vali Azizoğlu, yapılacak temsili kongreyle Ardahanın milli mücadeledeki yeri ve öneminin bir kez daha anlatılacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ardahanda tarihi kongre binası restore ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER