Artan karşılıksız çeke önlem talebi

Artan karşılıksız çeke önlem talebi -GÜ Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Altınok: -Çek düzenlemesi, belki nakit akışını hızlandırdı, ancak çek; borçlu açısından caydırıcılığını kaybetti -Konya SMMMO Başka


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Yeni Çek Yasasının yürürlüğe girdiği 2012 yılının ilk 10 ayında karşılıksız çek sayısındaki artışa yönelik, caydırıcı önlemler alınması talep ediliyor.
     Gazi Üniversitesi (GÜ) Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 başında yürürlüğe giren yeni Çek Yasasının getirdiği düzenlemelerin, bu değişim aracının kullanıldığı piyasalarda bazı sıkıntılara neden olduğunu söyledi.
     Çekin, aslında dünyada nakit gibi kullanılan bir araç olduğunu, oysa Türkiyede nakit gibi kullanılan vadeli bir araç şeklinde kabul edildiğini anlatan Altınok, Eskiden, karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle, mali suçlara mali ceza prensibi doğrultusunda, hapis cezası yaptırımı kalktı dedi.
     Çek düzenlemesinin belki nakit akışını hızlandırdığını, ancak çekin; borçlu açısından caydırıcılığını kaybettiğini ifade eden Altınok, şunları kaydetti:
     Merkez Bankası rakamlarına göre, 2012nin ilk 10 ayında karşılıksız çek sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında arttı. Bu çok ciddi bir artış. Bu, güvensizlik ortamı yaratır. Oysa, yeni Çek Yasası ile karşılıksız çek veren hesap sahiplerine 10 yıl çek yasağı gelmektedir. Ayrıca, çek sahipleri, çek bedelini ve yasal faizini ödeyene kadar bu yasak devam etmekte, bu durum iki problemi ortaya çıkarmaktadır. Birincisi; dürüst tüccar veya sanayicinin, yani çek kullananın hasbelkader karşılıksız çeki problem olacaktır. İkincisi; çek keşide eden kötü niyetli kişilerin başkası adına verecekleri çekler ne olacak- Bu durumda üçüncü şahısların mağduriyeti ortaya çıkacaktır. Çeki takibe düşen kullanıcılara çek verilmediği gibi, hesap açmasına da müsaade edilmemektedir. Bu durum, kayıt dışı ekonominin hızlanmasına neden olacaktır.
    
     -Muhasebeci ve mali müşavirlerin yaklaşımı-
    
     Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan ise yeni Çek Yasasının çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getiren bir düzenleme olmadığını savundu.
     Bu yeni düzenlemeyle, çekteki yükün bankalar yerine halka yüklendiğini ve esnafın zor durumda olduğunu belirten Turan, şöyle devam etti:
     Karşılıksız çek sayısı her geçen gün artmaktadır. Hükümetin bu konuda biran önce caydırıcı önlemler alması gerekiyor. Esnaf alacağı ile ilgili tam güvence altında değil. Nakit paradan sonra, iş hayatının en önemli ticari aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Neredeyse nakit para kadar önemli bir araç olan çek ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaması piyasaları sekteye uğratır, ekonomik ve sosyal iş ahlakını sarsar, piyasadaki nakit akışını daha da azaltır.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Artan karşılıksız çeke önlem talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER