Aşılanan asma fidanlarına kuvöz ortamı

Aşılanan asma fidanlarına kuvöz ortamı -Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Sağlam: -Aşılı asma fidan üretiminde aşı kaynaştırma odasını yenileyerek, Türkiyede ilk defa kullanılan sistemleri hayata geçirdik


TEKİRDAĞ (A.A) - Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam, Aşılı asma fidan üretiminde aşı kaynaştırma odasını yenileyerek, Türkiyede ilk defa kullanılan sistemleri hayata geçirdik dedi.
     Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm ve bağcılık üzerine birçok araştırma ve Ar-Ge faaliyeti yürüttüklerini söyledi.
     Çalışmalar kapsamında Türkiyedeki birçok ilden asma çeşitleri, genotipler ve yerel çeşitlerin toplandığını ve istasyonda muhafaza altına alındığını belirten Sağlam, şunları kaydetti:
     İstasyonda yürütülen çalışmalar sonucunda melezleme ıslahı yoluyla çeşitler geliştirildi. Bugüne kadar 10 asma çeşidi ıslah edilerek üreticiye sunuldu. Öte yandan, aşılı asma fidan üretiminde aşı kaynaştırma odasını yenileyerek, Türkiyede ilk defa kullanılan sistemleri hayata geçirdik. Bağcılık araştırma istasyonunda aşılanan asma fidanlarını aşı kaynaştırma odasında tıpkı bebeklerin kuvöz ortamı gibi sıcaklığın ve nemin oda içerisinde bütün alanda eşit miktarda yayılmasını ve bundan bitkilerin etkilenmeyecek düzeyde olmasını sağladık.
    
     -Aşı kaynaştırmada son teknolojiyi kullanıyoruz-
    
     AR-GE faaliyetlerinin sektörde uygulanabilir olması için çaba harcadıklarını belirten Sağlam, şunları kaydetti:
     Aşı kaynaştırmada son teknolojiyi kullanıyoruz. Kuvöz yöntemiyle sıcaklık ile nemin oda içerisindeki bütün alanda eşit miktarda ve bitkilerin etkilenmeyecek hız düzeyinde olması, aynı zamanda da ortamda sürekli temiz havanın dolaşması sağlanıyor. Çünkü aşı yapıldığında çelik ve aşı kalemi bir darbeye maruz bırakılıyor. Fidan olma yolunda en hassas evre olan bu evrede aşı kaynaştırma odasındaki nemin, sıcaklığın, ortamdaki hava sirkülasyonunun kontrollü ve düzgün olması gerekiyor. Ortamın kontrollü ve bitkinin istediği düzeyde olması için böyle bir sistem geliştirildi ve bunu biz uygulamaya aktardık.
     Sağlam, elde edecekleri sonuçları takip ederek özel sektöre aktaracaklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Yavuz Karaduman
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Aşılanan asma fidanlarına kuvöz ortamı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER