Aspartama karşı doğal tatlandırıcı: Şeker Otu

Aspartama karşı doğal tatlandırıcı: Şeker Otu -ADÜ Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arabacı: -Sakkaroza göre 250-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip olan şeker otu, aspartam gibi yapay tatlandırıcılara alterna


KAYSERİ (A.A) - Orhan Canbulatel - Sakkaroza göre 250-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip olan şeker otunun, aspartam gibi yapay tatlandırıcılara alternatif olarak kullanılabileceği bildirildi.
     Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Olcay Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paraguay yerlileri tarafından tatlı ot ve ballı yaprak olarak adlandırılan, Türkiyede şeker otu olarak bilinen stevia rebaudiana adlı bitkinin, 1887 yılında Güney Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni tarafından keşfedildiğini söyledi.
     Arabacı, sakkaroza göre 250-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip olan şeker otunun, aspartam gibi yapay tatlandırıcılara alternatif olarak kullanılabileceğine dikkati çekerek, şunları anlattı:
     Sükroz, fruktoz, sorbitol, mannitol ve ksilitol enerji veren, asesülfam-K, sakarin, siklamat ve aspartam ise enerji içermeyen yapay tatlandırıcılardır. Aspartam sakkarozdan 180 kat daha tatlıdır. İlk kez 1965 yılında keşfedilmiş ve ABDde 1974te kullanımına izin verilmiş olmasına rağmen güvenilirliği uzun süre ciddi tartışma konusu olmuştur. Fenilketonüri hastalarının fenilalanini metabolize edemedikleri için fazla aspartam kullanmamaları gerekir.
     Şeker otunun idrar söktürücü, ağrı kesici ve kan basıncını düşürücü özellikleri olduğunu ifade eden Arabacı, hiçbir yan etkisi olmadığı için diyabet hastalarına doğal tatlandırıcı olarak tavsiye edildiğini bildirdi.
     Arabacı, şeker otunun diyabetin yanında obezite, kalp hastalığı ve diş çürüğü olanlarda da güvenle kullanılabileceğini, Japonyanın gıda ve ilaç sektöründe kullanılan şeker otunu pazarlayan ilk ülke olduğunu belirtti.
     Dünyadaki en önemli şeker otu üreticisinin ise Çin olduğunu dile getiren Arabacı, Şeker otu bugün için dünya genelinde 285 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahiptir. 2014 yılına kadar üretiminin 4 kat artarak 11 bin 500 tona ulaşması hedeflenmektedir. Dünyadaki en önemli şeker otu üreticisi olan Çin, toplam üretimin üçte ikisini tek başına yapmakta, üretiminin yüzde 80ini ihraç etmektedir. Hindistan ve Malezyada şeker otu pazarı 2 kat artarak, ihracatı en yüksek hızla artan gözde sektör olarak değerlendirilmektedir dedi.
    
     -Türkiyede durum-
    
     Şeker otunun, büyüyen doğal gıda pazarı için önemli bir potansiyel olması nedeniyle, ülkemizde de tarımına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği dile getiren Prof. Dr. Olcay Arabacı, Paraguay ve Brezilya kökenli bitkinin adaptasyon çalışmalarının ülkemizde halen devam ettiğini anlattı.
     Şeker otu tarımının Antalya, Ödemiş, Burhaniye ve Şanlıurfada başlangıç aşamasında olduğunu belirten Arabacı, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde 2009 yılında, şeker otunun Türkiyede üretimi konusunda ilk çalışmalar başlamış ve bu çalışmalar sonucunda Antalya sahil koşullarında tarımının yapılabileceği belirlenmiştir. Buna rağmen Türkiyede şu anda bu bitkiyi işleyecek sanayi tesisi mevcut değildir. Ancak, bitkilerin özünün işlenmesi Antalyadaki bir şirket tarafından planlanmaktadır diye konuştu.
     Arabacı, şeker otunun ihtiyaç duyduğu iklim koşulları göz önünde bulundurularak Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde tarımının yapılabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Aspartama karşı doğal tatlandırıcı: Şeker Otu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER