Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Afyoncu: "Osmanlı İmparatorluğu hem hükmettiği topraklara hem de diğer ülkelere adaletli devlet anlayışıyla adeta örnek bir yönetim şekli oluşturmuştur" (Fotoğraf


ANTALYA (A.A) - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı İmparatorluğunun hem hükmettiği topraklara hem de diğer ülkelere adaletli devlet anlayışıyla adeta örnek bir yönetim şekli oluşturduğunu, bu nedenle Osmanlının hala bir çok ülke tarafından minnetle anıldığını bildirdi.
     Kumluca Belediyesi tarafından ayın söyleşisi etkinlikleri kapsamında "Osmanlı İmparatorluğunun Modern Dünyaya Tesirleri" konulu konferans düzenlendi.
     Kumluca Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Afyoncu, dünyada iki büyük imparatorluk kurulduğunu, bunlardan birinin Roma İmparatorluğu, diğerinin ise Osmanlı İmparatorluğu olduğunu söyledi.
     Bundan yaklaşık 150 yıl kadar önce herhangi bir bölgede Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin birarada yaşadığını görüldüğünü ifade eden Afyoncu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde etnik milliyetçilik diye bir kavramın olmadığını vurguladı.
     Osmanlı İmparatorluğunun hakim olduğu coğrafyada yaşayan insanların yaşadıkları olumsuzlukları ortadan kaldırmasıyla insanların kalbinde ebedi bir taht kurduğunu ifade eden Afyoncu, şöyle konuştu:
     "Osmanlı İmparatorluğu hem hükmettiği topraklara hem de diğer ülkelere adaletli devlet anlayışıyla adeta örnek bir yönetim şekli oluşturmuş. Rusya, Fransa, İspanya, Polonya gibi dünyanın bir çok ülkesinde o dönemlerde Osmanlının askeri ve devlet yönetim şekli model olarak alındığını, inceletildiğini ve kendi devlet yönetimlerine uyguladıklarını görüyoruz. Özellikle Osmanlıda adalet teşkili çok hızlı işliyordu. Bu da insanların devletlerine olan güvenlerini arttırıyor, haksızlığa uğrayan kişinin sığınacağı, kendi hakkını arayacak bir devletin varlığını hissettiriyordu. Tüm bunlar bir araya geldiğinde de ortaya güçlü bir devlet, heybetli bir imparatorluk çıkıyor ve buda imparatorluğun yüzyıllar boyu ayakta kalmasını sağlıyordu."
     Günümüzde bir çok ülkede yaşayan insanların, geçmişte Osmanlı İmparatorluğunu atalarına sahip çıkması ve adaletli bir yönetim sergilemesinden dolayı hala minnet duygularıyla andıklarını anlatan Afyoncu, bunu bir çok ülkeye gittiklerini en iyi şekilde gözlemlediklerini bildirdi.
     Konferansın sonunda Doç. Dr. Erhan Afyoncuya, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından, Kumlucanın simgesi üzerinde Kalakule resminin bulunduğu porselen çay seti hediye etti.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
<< Önceki Haber Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER