ATHİB 1. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması

ATHİB 1. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni -Ekonomi Bakanı Çağlayan: Bize yıllar önce hasta adam diyen Avrupa ülkelerinin şu an birçoğu yoğun bakım çadırında. Allah onlara şifa versin. Bir an önce yataktan kalkmalarını ist


ADANA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bize yıllar önce hasta adam diyen Avrupa ülkelerinin şu an birçoğu yoğun bakım çadırında. Allah onlara şifa versin. Bir an önce yataktan kalkmalarını istiyoruz dedi.
     Çağlayan, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından düzenlenen ATHİB 1. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasının defile ve ödül töreninde yaptığı konuşmada, tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2012 yılı ihracatının 26 milyar dolar olduğunu belirterek, bu ihracat rakamının Türkiyenin nereden nereye geldiğini gösterdiğini söyledi.
     Geçen yıl 152,6 milyar dolar mal ihracatı yapıldığını anlatan Çağlayan, hizmet ihracatının da 41 milyar dolar seviyesinde olmasının beklendiğini ifade etti.
     Çağlayan, Türkiyenin gayri safi milli hasılasının yaklaşık 4te 1ine yakını ihracattan elde eden bir ülke olduğunun altını çizerek, Türkiye ekonomisini dünya ekonomisinden ayıran çok temel özellikler var. Bize yıllar önce hasta adam diyen Avrupa ülkelerinin şu an birçoğu yoğun bakım çadırında. Allah onlara şifa versin. Bir an önce yataktan kalkmalarını istiyoruz. Türkiye dünyada ihracatla büyüyen ender ülkelerden biri oldu diye konuştu.
     Çağlayan, üretilen ürünlerin artık daha fazla katma değer ve yüksek fiyatla satılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Biz bugün ürettiğimiz bir ceketi, bir İtalyanın üretiminden, bir Fransız üretiminden kat kat daha üstün olduğu halde kilosunu ancak 30 dolarlara satarken, bir İtalyan kilosunu 188 dolara satıyor. İkisi arasında gerek kumaş, gerek işçilik, gerek kalite bazında belki bizimki çok daha üstündür. Aradaki fark ne- İşte moda, marka ve tasarımı satıyor. Bundan dolayı biz Bakanlık olarak bu yarışmalara sonuna kadar destek veriyoruz.
     Çağlayan, tasarıma ve teknolojiye fazlasıyla değer verilmesi gerektiğini vurgulayarak, artık katma değer ve Ar-Ge ifade eden yatırımları desteklediklerini bildirdi.
     Dünya ekonomisinde saygın bir noktaya gelindiğini belirten Çağlayan, artık dünyada bir Türkiye mucizesinin konuşulduğunu söyledi.
     Çağlayan, ülkeye son 9 yılda gelen yabancı yatırımların arttığını belirterek, bu yatırımların siyasi istikrara geldiğini sözlerine ekledi.
    
     -Kültür ve Turizm Bakanı Çelik -
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de yarışmanın dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesine katkı sağlayacağını belirterek, sektörün bu sayede uluslararası alanda rekabet gücünü artıracağını ifade etti.
     Türkiyenin son 10 yılda tekstil sektöründe ve bunun turizm kanalıyla pazarlanmasında ciddi mesafeler kat ettiğini anlatan Çelik, buna rağmen halen kat edilmesi gereken yol olduğunu söyledi.
     Kat edilecek yolun kültür turizminin de önünü açacağını vurgulayan Çelik, Adananın da tekstilin doğduğu topraklardan biri olduğunu ve bu konuda marka haline gelmesi gerektiğini belirtti.
     Çelik, şunları söyledi:
     Size buradan bir müjde vermek istiyorum. 2013 yılı Turizm Haftasını bu yıl hep birlikte Nisan ayında Adanada kutlayacağız. İnşallah bu Adana ve Çukurovaya hayırlı gelecektir ve Türkiyenin turizm alanındaki başarıları da artarak devam edecektir.
     Çelik, kültür turizminin şu an çok önemli bir hareketlilik yarattığını anlatarak, kültürel varlıkların birer marka haline gelmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
     ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da Uzak Doğunun ucuz maliyetli fiyat avantajı, Fransa ve İtalyanın da marka tasarımlarıyla öne çıktığı sektörde Türk tekstilcilerinin de bu alanda rekabet için daha fazla tasarıma önem vermesi gerektiğini ifade etti.
     Kıvanç ayrıca, Mersinde yapımını üstlendikleri Dış Ticaret Lojistik Anadolu Meslek Lisesine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın ismini vereceklerini bildirdi.
     Konuşmaların ardından tasarım yarışmasındaki ürünlerin defileyle tanıtımı yapıldı ve dereceye girenlere ödülleri verildi.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber ATHİB 1. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER