Atılay Denizaltısı şehitleri çeşme ve havuzunun

Atılay Denizaltısı şehitleri çeşme ve havuzunun yıkım kararı -SİT alanında olduğu için yıkım kararı verilen çeşme ve havuzun yıkımı, Amasra Müze Müdürlüğünden yetkili gelmemesi nedeniyle yapılamadı


BARTIN (A.A) - Amasrada Atılay Denizaltısı şehitleri adına yapılan ve SİT alanında olduğu için yıkım kararı verilen çeşme ve havuzun yıkımı, Amasra Müze Müdürlüğünden yetkili gelmemesi nedeniyle yapılamadı.
     Amasra Belediyesince 2010 yılında Atılay şehitleri adına İskele Caddesinde yaptırılan çeşme ve havuz için Amasra Müze Müdürlüğünün raporunun ardından Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yıkım kararı verildi.
     Arkeolojik SİT alanında olması ve izinsiz yapılması gerekçesiyle alınan yıkım kararının bildirildiği belediye, İskele Caddesinde bulunan alanda iş makinelerini hazırladı.
     Yıkımın yapılabilmesi için müze müdürlüğünden bir yetkilinin beklendiği sırada, çeşme ve havuz etrafında toplanan vatandaşlar, yıkım kararına tepki gösterdi.
     Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1942de Çanakkale Mortu Koyunda batan Türk hücum denizaltısında 38 denizcinin hayatını kaybettiğini ve denizaltıdan sadece Amasralı Ahmet Bağdat adlı bir erin kurtulabildiğini hatırlattı.
     Belediye olarak 2010 yılında Atılay şehitleri adına İskele Caddesinde çeşme ve süs havuzu yaptırdıklarını aktaran Timur, şöyle konuştu:
     Belediye olarak ilçemizin gelişimine katkıda bulunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Halkımıza hizmet amacıyla tescilli taş iskeleye müdahalede bulunmadan tamamen kamu yararı gözetilerek yapılan süs havuzu için yıkım kararı alınması, belediye ve halkımız için üzücü ve vahim bir olaydır. Çünkü batan denizaltıdan kurtulan tek kişi Amasralıdır. Hem onun, hem de 38 şehidin adını yaşatmak ve onları yad etmek için yaptığımız bu havuzlu çeşme, ilçemizin tarihi dokusuna uygun olarak yapılmıştır. Ancak, Amasra Müze Müdürlüğünün raporu ve Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile arkeolojik SİT alanında olması nedeniyle alınan yıkım kararına uyacağız. Hukuk kurallarını uygulamak, görev bilincimiz içerisindedir.
     Timur, planlanan yıkım işleminin, müze müdürlüğünden bir yetkilinin gelmemesi nedeniyle gerçekleşemediğini kaydetti.
    
     Muhabir: Selim Bostancı/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Atılay Denizaltısı şehitleri çeşme ve havuzunun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER