Aydınlar (Tillo) ilçesinin mimari envanteri çıkarılıyor

Aydınlar (Tillo) ilçesinin mimari envanteri çıkarılıyor


SİİRT (A.A) - Siirtin inanç turizmi ve kültürel açıdan çok zengin bir potansiyele sahip olan Aydınlar (Tillo) ilçesinin envanteri hazırlanıyor.
     Aydınlar Belediyesince özel bir firmaya yaptırılan çalışmada ilçedeki tarihi nitelik arz eden ve castan yapılan evlerin yer aldığı sokaklar özel cihazlarla taranarak tespit ediliyor. Aynı çalışma kapsamında ilçenin sosyolojik yapısı da Muğla Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ünal Bozyer tarafından inceleniyor.
     Firma temsilcisi Meral Oğuz, teknik bir kadroyla birlikte ve son derece modern cihazlarla gerçekleştirdikleri çalışmanın ilçenin bugünkü durumunu ortaya koyacağını söyledi. İlçenin inanç turizmi tarih ve kültürel değerler açısından çok zengin olduğunu belirten Oğuz, şöyle konuştu:
     Bir çok kültürel ve tarihi açıdan önem arz eden ev ve diğer yapılar yok olmak üzere. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bir kaç yıla kalmaz, bugünkü değerlerin hiç birine rastlayamayacağız. Bu değerler göz göre yok olup gidiyor. Başka bir deyimle ilçe genel olarak bu açıdan komada hızlı ve doğru bir tedavi ile komadan kurtarılabilir, bu güzelim eserler gelecek nesillerde aktarılabilir. Ancak bir yandan bunlar yapılırken diğer yandan da ilçenin tanıtımına önem verilmelidir. Çünkü ilçedeki bu zenginliğin kamuoyunca yeteri kadar bilinmediğine inanıyorum. Biz hazırlayacağımız bu envanterde bütün yapıların durumunu son derece modern cihazlarla tespit edeceğiz. Yani ilçedeki tarihi yapıların röntgenini çekip, yorumlayıp rapor haline getireceğiz.
     Yrd. Doç. Dr. Ünal Bozyer ise ilçenin sosyolojik açıdan da çok ilginç özelliklere sahip olduğunu ve bunları tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
     İlk izlenimlerimiz ilçenin sosyolojik açıdan da ilginç ve incelenmeye değer olduğunu gördüm. İlçenin tarihi ve kültürel yapısına paralel olarak sosyolojik yapısını da inceleyeceğiz. Bu amaçla toplumun çeşitli kesimleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Çok zengin bir bilim potansiyeli de var. Hatta İbrahim Hakkı Hazretlerinin yıllar öncesinden saat hesaplamalarını Tilloyu baz alarak yapmasından esinlenerek bir slogan geliştirdim Greenwich değil Tillo diye. İnanç turizmi açısından Siirt ve Tillonun yeteri kadar tanıtımı yapılarak kalkınması sağlanabilir. Çünkü Siirtin ve Tillonun böyle zengin bir potansiyeli var.
     Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ise, envanterin ilçedeki tarihi değere haiz yapılar ve bu yapılarla ilgili olarak bundan sonra yapılacak çalışmalarda izlenecek yolu belirlemek açısından çok yararlı olacağını söyledi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Aydınlar (Tillo) ilçesinin mimari envanteri çıkarılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER