Baklavacı kadınların bayram mesaisi

Baklavacı kadınların bayram mesaisi -Kayseride evlerinde yaptıkları klasik ev baklavalarını kurdukları tesislerde üretmeye devam eden onlarca iş kadını bayram öncesi siparişlere yetişebilmek için gece-gündüz çalışıyor


KAYSERİ (A.A) - Orhan Canbulatel - Kayseride evlerinde yaptıkları klasik ev baklavalarını kurdukları tesislerde üretmeye devam eden onlarca iş kadını bayram öncesi siparişlere yetişebilmek için gece-gündüz çalışıyor.
     Evlerinde klasik yöntemlerle ürettikleri baklavaları ticari araç yaparak işletmeler kuran onlarca ev kadınından biri ve kentte Serpil Abla olarak tanınan Serpil Özaşır, bayram için daha çok tatlı, su böreği ve pasta siparişi aldıklarını kaydetti.
     Özellikle Güllü ve Açma baklavaya büyük talep olduğunu ifade eden Özaşır, geçen yıl bayramda sattıkları her biri ortalama 3 kilogram gelen 400 tepsi baklavanın bu yıl 500 tepsiye ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, yaklaşık 1,5 ton baklava satışı yapmayı planladıklarını bildirdi.
     Gelen talebi karşılamak için mesai saatlerini önemli miktarda artırdıklarını dile getiren Özaşır, Her yıl olduğu gibi bu yıl da satışlarımız çok iyi. Ancak, son yıllarda artık müşteriler nasıl olsa bulurum diye düşünerek önceden sipariş vermez oldular. Bu nedenle özellikle arefe günleri yoğun bir talep oluyor. Bu talebe cevap verebilmek için sipariş gelmese bile fazladan 100-200 tepsi daha üretim yapıyoruz ve bunun da tamamını satıyoruz dedi.
     Yaklaşık 13 yıl önce kurduğu işletme sayesinde ev kadınlığında iş kadınlığına geçiş yapan Göksel Odabaşı da bayramlık baklavaya olan talebin geçen yıla oranla düşük olduğunu anlattı.
     Daha çok baklava, su böreği, İstanbul tatlısı, pasta ve kete siparişi aldıklarını ifade eden Odabaşı, baklavanın kilogramını 14 liradan sattıklarını sözlerine ekledi.
    
     -Sıcak hava siparişleri etkiledi-
    
     Eşiyle birlikte kurdukları işletmede üretim yapan baklavacı Bahri Fırat da bayramlık baklava ve su böreğine olan talebin bu yıl geçen yıllara göre az olduğunu belirtti.
     Bunun nedenini hava sıcaklığına bağladıklarını dile getiren Fırat, Bugüne dek 300 tepsi baklava siparişi aldık. Ancak bu arefe gününe kadar çok rahatlıkla 600-700 tepsiyi bulur. 300-350 tepsi de su böreği satarız. Bu da 2 tonun üzerinde baklava ve 1 ton su böreği demektir dedi.
     Fırat, Kayseriye özgü 5 çeşit baklava ürettiklerini ve kilogramını 17 liradan sattıklarını ifade ederek, tepsisindeki dilim sayısı fazla ve servisi kolay olması nedeniyle oklava sarması baklavasının daha çok tercih edildiğini anlattı.
     Baklavacı Mehmet Ömür de, bu yıl baklava ve su böreği siparişlerinin sıcak havadan olumsuz etkilendiğini söyledi.
     Geçen yıla oranla siparişlerde düşüş yaşandığını dile getiren Ömür, bugüne dek 150 tepsi baklava siparişi aldıklarını bildirdi.
     Ömür, arefe gününe kadar siparişlerin artmasını beklediklerini belirterek, şöyle devam etti:
     Bayramlarda daha çok taş fırında bakır siniler içerisinde pişirilen 60 katlı cevizli baklava ile oklava sarması adlı tatlı rağbet görüyor. 60 kat açılan baklava hamuru, her katına ceviz konularak Kahramanmaraşta özel olarak yaptırdığımız siniye yerleştiriliyor. Her sinide yaklaşık 4-5 kilogram da ceviz kullanıyoruz. Sonra bu siniler taş fırında odun ateşinde yavaş yavaş pişiriliyor ve çıktığında tatlı şerbeti dökülüyor. Baklavanın kilosunu 20 liradan, oklava sarmasının kilosunu ise 15 liradan satıyoruz. Fiyatlarımız geçen yılla aynı.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Baklavacı kadınların bayram mesaisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER