Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü

Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü -Edirneyi 155 gün yiğitçe savunan, Türk askerinin gözü pek komutanı Şükrü Paşa cesareti, ileri görüşlülüğü ve fedakarlıkları ile efsane komutan olarak anılıyor -Şükrü Paşanın vasiyetinden:


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Balkan Savaşlarında Edirneyi 155 gün yiğitçe savunan, Türk askerinin gözü pek komutanı Şükrü Paşa cesareti, ileri görüşlülüğü ve fedakarlıkları ile efsane komutan olarak anılıyor.
     Tarihi kayıtlara göre, 1857 yılında Erzurumda doğan Mehmet Şükrü Paşa, Erzincan ve Almanyadaki askeri eğitiminin ardından İstanbuldaki askeri okullarda talim ve terbiye, balistik ve matematik öğretmeni olarak görev yaptı. 36 yaşında tuğgeneralliğe yükselen Şükrü Paşa, 1905 yılında Selanike sürgüne gönderildi.
     1908 yılında İstanbula dönen Şükrü Paşanın mareşalliğe yükseltilen rütbesi, 2. Meşrutiyetin ilanının ardından yapılan düzenlemelerle korgeneralliğe düşürüldü. Redif müfettişliği, Çanakkale Boğazı Muhafızlığı görevlerinde bulunan Şükrü Paşa, 1912 yılında Balkan Savaşlarında Edirne Müstahkem Mevkii Komutanı olarak atandı.
     Kuşatmaya karşı Edirneyi 40 gün savunması emri verilen Şükrü Paşa, kıtlığa, açlığa, hastalığa ve pek çok olumsuzluğa rağmen kenti 5 ay 5 gün boyunca savunarak, askerlerinin başarısıyla tarihe geçti.
    
     -Askeri dehaya yabancılar da hayran kaldı-
    
     Bulgar askerlerinin kente girmesinin ardından düşman askerlerince alınan kılıcı, ertesi gün Bulgar Çarı Ferdinand tarafından Şükrü Paşaya yeniden verildi. Avrupa basınında kenti savunmasından ve askeri başarılarından övgüyle bahsedilen Şükrü Paşanın Almanyada anıtı dikildi, Fransızların duyduğu hayranlık nedeniyle de bir kılıç ve üzerinde binlerce imzanın bulunduğu altın kitap Şükrü Paşaya armağan edildi.
     Sofyada 6 aylık esaretin ardından yurda dönen Şükrü Paşa, Edirne savunmasında yakalandığı romatizmanın tedavisi için gittiği Bursada kaplıcalarda zatürreye yakalandı ve İstanbula dönüşünde 59 yaşında evinde vefat etti.
     Müttefik Kuvvetler komutanlarının da katıldığı büyük bir askeri törenle Merkezefendi Mezarlığına defnedilen Şükrü Paşanın naaşı, 1998 yılında kendisi için yaptırılan anıt mezara nakledildi.
    
     -Şükrü Paşanın vasiyeti-
    
     Şükrü Paşanın Edirne savunması sırasında askerlerine ettiği vasiyet, cesaretini ve vatan sevgisini gösteriyor. Anıtının arkasına büyük puntolarla yazılan vasiyeti geçmişten geleceğe ışık tutmaya devam ediyor.
     Şükrü Paşanın vasiyetinde şu ifadeler yer alıyor:
     Düşman, hatları geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum, beni mezara koymayın. Etimi, itler ve kuşlar, çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahale gömeceksiniz. Ve gelen nesiller, üzerime bir abide dikeceklerdir.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER