Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Hacıoğlu:

Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Hacıoğlu: -Amacımız, Türkçenin Bulgaristanda seçmeli ders değil de anadili Türkçe olan öğrenciler için zorunlu ders olarak müfredata girmesini sağlamaktır


SAKARYA (A.A) - Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Amacımız, Türkçenin Bulgaristanda seçmeli ders değil de anadili Türkçe olan öğrenciler için zorunlu ders olarak müfredata girmesini sağlamaktır dedi.
     Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları projeyle Bulgaristanda yaşayan Türklerin ana dilini öğrenmelerini sağlamak istediklerini belirterek, Bulgaristanın güneyinde 1,5 milyon Türk yaşadığını, bölgedeki Türklerin uzun yıllar boyunca ana dilde eğitim hakkını alamadığını kaydetti.
     Hacıoğlu, Türkçe eğitimi alan çocuk sayısının 7 bine kadar düştüğünü, yaptıkları çalışmalarla sayıyı 13 bine çıkarmayı başardıklarını dile getirerek, Kırcaali Kültür ve Sanat Derneği ile Güney Bulgaristan Öğretmenler Derneğinin 6 ay süreyle projeyi uygulayacağını anlattı.
    
     -Bulgaristanda görevli öğretmenlere eğitim verilecek-
    
     Projenin ana amaçlarından birisinin 5 vilayetteki köyler ve beldelerde yaşayan Türkleri temel hakları konusunda bilinçlendirmek olduğuna dikkati çeken Hacıoğlu, projeye katılacak öğretmenlere Türkiyede eğitim vermeyi düşündüklerini vurguladı.
     Bölgede görev yapan öğretmenlerin Türkiyedeki müfredatın gerisinde kaldığına işaret eden Hacıoğlu, Türkçe öğretmenlerimiz atanamadığı için 10-15 yıldır hem müfredatta hem de uygulama konusunda çok geride kalmıştır. Bu hususta yine Trakya Üniversitesinden destek alarak öğretmenlerimizin Türkiyedeki müfredata uyması için eğitim verilecektir diye konuştu.
     Hacıoğlu, bölgede tespit ettikleri 320 öğretmenden yalnızca 58inin aktif olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Diğerleri farklı mesleklerde çalışmakta. Bulgaristanda Türkçenin eğitiminin seçmeli ders olmasından dolayı çok az kişi öğrenebiliyor. Bizler çalışma yaparak başta devlet yetkililerine ve parti başkanlarına bir rapor hazırladık. İkili ve uluslararası anlaşmalarda da ana dilde eğitimin hak olduğunu ve bunun seçmeli ders olamayacağını ortaya koyuyoruz.
     Amacımız, Türkçenin Bulgaristanda seçmeli ders değil de zorunlu ders olarak müfredata girmesini sağlamaktır.
    
     Muhabir: Erol Ulu - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Hacıoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER