Başbakan Yardımcı Arınç:

Başbakan Yardımcı Arınç: Gürcistanda son seçimlerde başka bir başbakan geldi. Sanıyorum 15-20 gün sonra Türkiyeye gelecek. Onu da takip ediyoruz. O da bizimle iyi ilişkiler kurmak istiyor -(Türkiye ile dost olarak devam ed


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Son seçimlerde başka bir başbakan geldi. Sanıyorum 15-20 gün sonra Türkiyeye gelecek. Onu da takip ediyoruz. O da bizimle iyi ilişkiler kurmak istiyor. Türkiye ile dost olarak devam edeceğiz. Stratejik ortaklığımıza devam edeceğiz, Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz diyorlar. O geldiği zaman, önlerine koyacağımız ilk dosya Ahıska dosyasıdır dedi.
     Arınç, Ahıska Türkleri Federasyonu tarafından Yeşilyaylada gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Ahıskalıların çektiği çilelerin anlatıldığında gözlerinin dolduğunu kaydetti.
     Geçmişte Gürcistana yaptıkları bir resmi ziyarete, ellerinde bu konudaki dosyalarla gittiklerini belirten Arınç, şunları kaydetti:
     Gürcistanda bu konuyla ilgili bir kanun çıktı. Onlar için söylüyorum, ama çok istekli değiller. O zamanki mevcut hükümetlerle de Türkiyenin siyasi ilişkileri çok iyiydi. O zaman biz Türkiye olarak şunu söyledik: Ahıska Türklerinin bu topraklara geri dönmesi için ne gerekiyorsa yapın. Bizden ne istiyorsanız isteyin. Bu konu bizim için de sizin için de önemli. Bu bir insan hakları meselesidir. Bu topraklardan sürülen insanların bu topraklara dönüşü sizin için bir borçtur, vecibedir. Unutmayın ki 2007 yılında Gürcistan Avrupa Konseyine kabul edilirken, Avrupa Konseyi kendilerine tek bir şart ileri sürdü: Ahıska Türklerinin topraklarına dönüşlerini gerçekleştireceksiniz. Bu resmi yazıyla böyledir. Biz de buna dayanarak, 7 yıldır Gürcistanla olan ilişkilerimizde bunu her zaman ortaya koyuyoruz.
     Gürcistanda konuyla ilgili komisyonlar kurulduğunu dile getiren Arınç, şunları aktardı:
     Bu komisyonları falan bırakın. Bu müracaat eden insanların kimlikleri de belli, geçmişte yaşadıkları yerler de belli. Verdikleri belgeleri doğru kabul edelim. Aslında siz bu kadar komisyon kurmakla işi yokuşa sürüyorsunuz. Siz konut istiyorsanız biz yapacağız. Ne istiyorsanız vereceğiz. Türkiye Ahıskalı kardeşlerimizin yanındadır. Borcunuzu yerine getirin. Yoksa biz sizinle küseriz gibi laflar ettik. Yaptık, yapacağız, yapıyoruz. 300 kişi, 500 kişi kabul ettik ama arkadan şu kadar daha müracaat ettiler gibi şeyler söylediler. Bunların tutanaklarının hepsi Dışişleri Bakanlığında saklanıyor. İnanın, sizin hukukunuzu, hakkınız olan meseleleri sonuna kadar takip ediyoruz. Şimdi orada bir siyası değişiklik oldu. Gürcistanda son seçimlerde başka bir başbakan geldi. Sanıyorum 15-20 gün sonra Türkiyeye gelecek. Onu da takip ediyoruz. O da bizimle iyi ilişkiler kurmak istiyor. Türkiye ile dost olarak devam edeceğiz. Stratejik ortaklığımıza devam edeceğiz, Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz diyorlar. O geldiği zaman, önlerine koyacağımız ilk dosya Ahıska dosyasıdır. Yıllardan beri bu konu görüşülüyor ama sahipsiz kalmıştır. Neden- Çünkü Türkiyenin sadece Ahıksa Türkleri değil, başka meseleleri de var.
     Yurt dışında 9 ülkede 500 bin Ahıska Türkünün yaşadığını dile getiren Arınç, Türkiyenin resmi kaynaklarında, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Amerika gibi ülkelerde Ahıska Türklerinin yaşadığını ifade etti. Amerikada 15 bin civarında Ahıska Türkü nüfusunun bulunduğunu belirten Arınç, Ama bazı ülkelerde birkaç yüz bin tane kardeşiniz var. Şimdi biz o ülkelerin hepsiyle irtibatlıyız. Oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçları neyse gidermeye çalışıyoruz. Bu devletler arası bir meseledir. Çok şükür Türkiye eskisi gibi değil. Şimdi sözü dinleniyor, sözüne itibar ediliyor. Türkiye ne diyor diye kulak kabartılıyor. Bu güzel bir şey. Eskiden siz ölseniz bitseniz kimse başını çevirip bakmazdı. Kendi derdimizden başka laf konuşmaya zaman kalmazdı. Şimdi masaya oturduğumuz zaman, gel bakalım. Ahıska Türklerinin durumu nedir- diye adamlardan hesap soruyoruz diye konuştu.
    
     -Emeklilik konusu...-
    
     Türkiyede bulunanlar hakkında en önemli meselelerden birisinin emeklilik olduğunu vurgulayan Arınç, şunları anlattı:
     Şimdi Türkiyeye göç edenlerin, muhacirlik veya başka bir sebeple gelenlerin hukukunda farklılıklar olabilir. Geliş şekilleri farklıdır. Orayla bizim sosyal güvenlik anlaşmamız vardır. Başka sözleşmeler de vardır. Çalıştıklarını ispatlama noktasında orada karşılıklı olarak yatırılmış primler vardır. Bazılarıyla da sosyal güvenlik anlaşmamız yoktur. Bunu yeniden ihya etmek gerekir. İsteğe bağlı sigortalılık içinde bunu değerlendirmek gerekir. Şimdi bu emeklilik konusunu da takip ediyoruz. Bu bir haksa bu hakkın Türkiye tarafından o ülkeyle karşılıklı olarak gerçekleştirilebileceğini görmemiz lazım. Bu konuda çalışmalarımız var. Ama şu an için, şöyle oldu diyeceğimiz bir noktada değiliz. Balkan ülkelerini veya göçmenlerini, muhacirlerini bu konuda emsal göstermek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Ama her ülkenin sosyal güvenliği, hukuku farklı olabilir. Herkesin Türkiyeye nasıl geldiği farklı olabilir. Siz de diyorsunuz ki biz şu şartlar altında geldik. Bizi oralarda çalıştık. Şimdi de burada çalışmaya gayret ediyoruz. Bizi bu haklardan yararlandırın. Allahın izniyle bu da olur. Ne olmadı ki 10 senede. Bu da olur, olacaktır ama bir usulünü bulmamız lazım.
     Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenlerin sayısı çok diyen Arınç, şöyle devam etti:
     Ahıskalılara pozitif ayrımcılık yaptık. Torba Kanun diye bir şey yok ama halk arasında artık öyle söylenir oldu. Torba kanun, çorba kanun böyle bir isim olmaz. Torba Kanun dediğimiz neydi: 50 tane kanunda değişiklik yapan bir tasarı getirirseniz bunun adı torba olmuş. Birisi bir isim taktı, o isimden kurtulamıyoruz. O torba kanunun bir maddesinde, 3 ya da 6 ay içindeydi zannediyorum, müracaat edenlere otomatikman hakları verildi. Ama bu konuda yeni talepler olabilir. Bu yeni taleplerin her ülkeden yapılan vatandaşlık müracaatları gibi karşılanması lazım. Türkiyede belli bir ikamet şartı olacak. Ne yaptığı belli olacak. Kimler var, kimler yok- ailesinin kayıtları falan, güvenlik açısından istenecek. Belki o konuda da Ahıska Türkleri için ayrıca pozitif ayrımcılık yapılabilir. Ama düşünün ki Türkiyeye gelmek isteyen on binlerce insan var. Vatandaşlığa alınma müracaatı ile gelenlerin bir kısmı vatansızdır. Onların ayrı bir prosedürü var. Bir kısmı kaçak, mültecidir. Bir kısmı bir şekilde Türkiyeye gelmiş, akrabalarının yanında barınmaktadır. Piyasada da sosyal güvenliğe tabi olmadan iş yapmaktadır. 40 farklı konu var.
     Kanunun kendisine tanıdığı bir hakka göre, istisnai bir kimsenin hiçbir şarta tabi olmaksızın vatandaşlığa alınmasını bir imza ile istemesi durumunda, bunun yapıldığını anımsatan Arınç, Şimdi gönlümden onu geçiriyordum ama maşallah başkan 4 bin 500 kişinin hep beraber istisnai yolla vatandaşlığa geçmesini istiyor. Bu mümkün değil. Böyle bir şey yok. Sen bana en fazla 5 kişi ver, hepsini anında vatandaş yapayım ama 4 bin 500 kişi yapılamaz. Bu kadar kişiyi kanun maddesi olmadan doğrudan vatandaşlığa geçirmek çok zor ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER