Başbakan Yardımcısı Arınç: (3)

Başbakan Yardımcısı Arınç: (3) (CHPli belediyelere baskı yapıldığı iddiası) Bir büyükşehir belediyesine, bir ilçe belediyesine İçişleri Bakanlığının müfettiş göndermesi, yeni icat olmuş bir şey değil -Şikayet varsa veya


MANİSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hükümetin, İzmirdeki CHPli belediyelere, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla sürekli müfettiş göndererek baskı uyguladığı iddialarına ilişkin, Bir büyükşehir belediyesine, bir ilçe belediyesine İçişleri Bakanlığının müfettiş göndermesi, yeni icat olmuş bir şey değil. Şikayet varsa veya rutin denetleme yapılacaksa bazen mülkiye müfettişleri kontrollerini yaparlar. Hesabını her zaman rahatlıkla verecek insanların şikayetçi olmaması lazım dedi.
     Arınç, İzmirde uydu üzerinden yayın yapan Kanal 35 televizyonunun Gündem Özel programında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun dile getirdiği Hükümetin, İzmirdeki CHPli belediyelere, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla sürekli müfettiş göndererek baskı uyguladığı iddialarını değerlendirdi.
     Belediyenin hizmet etme konusunda böyle bir mazeretin arkasına saklanmasının yanlış olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
     Bir Anadolu atasözü bunu özetliyor: Geline, oyna demişler, yer açmışlar, bu defa yenim dar demiş. Mazeret bulmaya kalkarsa bence çok yanlış, hatta gülünç olur. Bir defa bir büyükşehir belediyesine bir ilçe belediyesine İçişleri Bakanlığının müfettiş göndermesi, yeni icat olmuş bir şey değil. Şikayet varsa veya rutin denetleme yapılacaksa bazen mülkiye müfettişleri kontrollerini yaparlar. Hesabını her zaman rahatlıkla verecek insanların şikayetçi olmaması lazım.
    
     -Büyükşehrin yapamadıklarını yapıyoruz-
    
     Arınç, büyükşehir belediyelerinin çok büyük maddi imkanlara sahip olduğunu, yeni yasal düzenlemeyle yetkileri mülki idare sınırlarına gelişen bu belediyelerin büyük projeler de ortaya koyabileceklerine işaret ederek, şöyle devam etti:
     Bunları İzmir Belediyesinin kendisi yapmıyor, bunları herkes çok iyi biliyor. Bugün İzmirin çok az hizmet aldığını ve adeta büyük kasaba halinde bazı sokaklarında semtlerinde bu hizmetlerin yeterince verilemediğini görüyoruz. Oysa büyükşehir belediyesi iyi çalışan pek çok ilimiz, Konya, Kayseri bunun için örnektir. Bu ölçeklere baktığınızda, içlerinde, metrosuna kadar İzmirin çok az hizmet aldığını, ona çok az hizmet götürüldüğünü biz görüyoruz. Büyükşehir belediyelerinin yapmadığı bazı hizmetleri, artık bizim bakanlıklarımız hükümet planlaması içine aldılar. Metro, çevre yolları, İZBAN bunlardandır.
     Hükümette, İzmir milletvekili olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın, İzmirin sorunlarını çözmek için çalıştığını aktaran Arınç, şöyle devam etti:
     Bunları hükümet olanakları ile yapıyor. Hükümet müsaade etmiyor ki yapalım diyen zatımuhtereme bunları göstermek lazım. Aslında bunları senin yapman lazımdı, ama yapamıyorsunuz. Hükümetin her alanda İzmire destek olduğunu biliyorum. Bizim işimiz köstek olmak değil. Hiç kimsenin elini tutarak hizmetine mani olmadık, bunu somut olarak gösteremezler.
    
     -İzmirin EXPO 2020 adaylığı-
    
     Bülent Arınç, İzmirin EXPO 2020 adaylığına ilişkin bir soru üzerine de hükümetin bu projeye büyük destek verdiğini belirterek, Hükümet olarak EXPO için tüm gücümüzü kullanarak diplomatik alanda çalışmalar yapıyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız fazlasıyla çalışıyoruz görüşünü belirtti.
     İzmirin EXPO organizasyonuna ev sahipliği yapmayı hak ettiğini, ama oylama sonucunun ne göstereceğini bilmenin mümkün olmadığını ifade eden Arınç, şunları söyledi:
     Biz bunu hak ediyoruz ama adaylık konusunda rağbet ederler mi derseniz bizim Eurovision deneyimimiz de var. Görüyoruz ki orada da kümeleşme var. Bazen çok ciddi sanatçı ve şarkılarla gidiyoruz. Ama Balkan ülkeleri bir tarafta, komşu ülkeler bir tarafta. Bu yıl yapılanı, İsveçin kazanacağı yarışmanın 3 ay öncesinden belli. Bu gösteriyor ki gruplaşmaların, hesapların döndüğü sınavlar, yarışmalar, adaylıklardan geçiyoruz. Ben şahsen, tarafsız olarak baksam derim ki: İzmir buna fazlasıyla layık. Ama kim bilir ne hesaplar dönüyor. Geçen sefer kıl payı kaybettiğimizi biliyorum. Gönlümden gelen bir ses, bu sefer İzmirin kazanacağını söylüyor.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: (3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER