Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: -2002de hükümeti devraldığımızda milli eğitime ayrılan pay 6 katrilyonu geçmiyordu, bu yıl 42 katrilyon eğitime bütçe ayırdık. Binlerce derslik yaptık, her ile üniversite kazandırdık. Biz geldiğimizde 8


MARDİN (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2002de hükümeti devraldıklarında milli eğitime ayrılan payın 6 katrilyonu geçmediğini, bu yıl ise 42 katrilyon bütçe ayrıldığını söyledi.
     Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) kampüsünde, iş adamı Süleyman Bölünmezin kendi adına yaptırdığı MAÜ Süleyman Bölünmez Güzel Sanatlar Fakültesi ile Nusaybin Süleyman Bölünmez Lisesi, babası adına yaptırdığı Hacı Ahmet Bölünmez Edebiyat Fakültesi ve annesi adına yaptırdığı Suphiye Bölünmez İlköğretim Okulunun açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi.
     Törene video konferans yoluyla katılan Arınç, Mardini çok sevdiğini ve burada çok güzel hatıraları bulunduğunu aktararak, yeni açılan kurumların üniversiteye, gençlere, Mardine ve Türk eğitim hayatına hayırlı olmasını temenni etti.
     Süleyman Bölünmezin çok yakın arkadaşı olduğunu, kendisini 2002 seçimlerinde Mardinden bağımsız milletvekili olarak girdiğinde tanıdığını anlatan Arınç, 4-4,5 yıllık dönemde fevkalade başarılı parlamenterlik faaliyeti gösterdiğini vurguladı. Arınç, Bölünmezin halkını çok düşünen, hizmet etmeyi kutsal bir gaye olarak gören başarılı bir iş adamı olduğunu ve kendisini çok iyi bir dost olarak gördüğünü kaydetti.
    
     -Her yer Mardin gibi olabilse-
    
     Eğitim kurumlarının hizmete girmesinin önemine değinen Arınç, şunları kaydetti:
     Bunlardan ikisi Mardin Artuklu Üniversitesine (Bölünmezin) kazandırdığı Güzel Sanatlar ve Edebiyat Fakülteleridir. Çok önemli. Çünkü Artuklu Üniversitesi açıldığı 3-4 yıldan bu yana hep başarılı oldu. Başında da çok sevdiğimiz başarılı rektörümüz Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, ikinci kez üniversitenin rektörlüğüne hemen hemen oy birliğiyle seçildi. Değerli öğretim üyeleriyle hem Mardinimize kazandırdığı değerler hem de Türkiyede ifade ettiği anlam itibariyle Mardin Artuklu Üniversitesi çok önemli. Elbette üniversitemizin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını devlet bütçesinden karşılasak bile yetmiyor, yetmesi de mümkün değil. Dolayısıyla Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası içerisinde seferber olması lazım. Mardinde yerel imkanların, belediye imkanlarının çok kısıtlı olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bütün görev hayırseverlerimize düşüyor. Mardin bu konuda çok zengin. Herkes Süleyman Bölünmez gibi büyük çapta bu hizmetleri yapamazsa bile işin ucundan tutmayı biliyorlar.
     Mardinin medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olduğunu, farklı dinlerin, dillerin, kültürlerin barış ve huzur içinde yaşadığı bir yer olduğunu anlatan Arınç, Biz dünyaya Mardini böyle tanıtıyoruz. Türkiyede Mardini bunun için örnek gösteriyoruz. Çok şükür. Her yer Mardin gibi olabilse, insanlar huzur, barış, hoşgörü içerisinde yaşayabilseler. Allah bu ağız tadınızı bozmasın. Biliyorsunuz Mardin büyükşehir belediyesi oluyor. Mardinin büyükşehir belediyesi olmasıyla, belediyenin halka yapacağı hizmetlerde çok büyük artışlar sağlanacak. Eminim Mardin bundan daha büyük bir şekilde istifa edecek diye konuştu.
    
     -4+4+4 şeklinde halkımızın çok arzu ettiği bir sistemi başlattık-
    
     Eğitimin en öncelikli işleri olduğunu, bir ülkenin geleceğini ancak eğitimle tasarlayabildiğini dile getiren Arınç, Türkiyede genç nüfusun çok yüksek olduğunu vurguladı. Arınç, şöyle devam etti:
     Ortalama yarısı 30 yaşın altında. O 30 yaşın altında olanların da 18 milyonu eğitim çağında. Bugün ana okulundan başlayarak liseyi bitirme noktasında olan neredeyse 16 milyon gencimizi var. 16 milyon genç, Avrupa ülkelerinin en az 5ini toplasanız nüfusu buna yetmez. Bizim genç nüfusumuz fazla. Avrupa yaşlanıyor, ihtiyarlıyor. Bu gençlerimiz iyi bir eğitim alması, ülkemize insanımıza değerli işler yapması, milli ve manevi değerlerle mücehhez olması bizim birinci vazifemizdir.
     Hükümetimiz 10 yıldır iktidarda. 10 yıldan beri de en büyük yatırımı insana yatırım olarak görüyoruz. 2002de hükümeti devraldığımızda milli eğitime ayrılan pay 6 katrilyonu geçmiyordu, bu yıl 42 katrilyon eğitime bütçe ayırdık. Binlerce derslik yaptık, her ile üniversite kazandırdık. Biz geldiğimiz de 80 olan üniversite sayısı, bugün 170i geçti. Yeni fakülteler, yüksekokullar, liseler açtık. Hele hele bu yıl 4+4+4 şeklinde halkımızın çok arzu ettiği bir sistemi başlattık. Artık ilkokul var, ortaokul var, lise var, mesleki ve teknik eğitim var. Bütün bunlarla gençlerimizin kendi kabiliyet ve imkanlarına göre yönlenebilecekleri kademeli bir eğitim sistemi uygulayacağız. 4+4+4 ile artık 12 senelik mecburi eğitime başlıyoruz. Dolayısıyla yeni derslikler, yeni öğretmenler, yeni fiziki imkanlar lazım. Hükümetin bütçesi bunlara yetmez. Dolayısıyla halkımızın eğitim konusunda çok daha gayretli olacağına inanıyoruz.
     Her işin başının eğitim olduğunu vurgulayan Arınç, Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu diyen bir dinin mensupları olduklarını, eğitime katkının insana ve dine katkı anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
     Daha sonra İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun tarafından okunan duaların ardından, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti milletvekilleri Muammer Güler, Abdülkadir Aksu, Abdurrahim Akdağ, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve iş adamı Süleyman Bölünmez tarafından okulların açılışı dolayısıyla temsili kurdele kesildi.
    
     Muhabir: Abdülhalim Çelik - Şengül Oymak
     Yayıncı: Ogün Duru
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER