Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: -Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Herseki destekliyor -Bosna Hersekin ekonomik kalkınması, yeni yatırımlar ve iş imkanlarının aç


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Herseki destekliyor dedi.
     Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun da katılımıyla 1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü nedeniyle Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğunda düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, bir süre önce Bosna Herseki ziyaret ettiğini anımsattı. Burada katıldığı bir konferansın konusunun Bosna Hersekin kalkınması ve Türkiye ile ilişkileri olduğunu belirten Arınç, Toprak bütünlüğü ile egemenlik konusunda ve kurucu halkların birlikte yaşayabilmesi, huzura ermesi, ekonomik kalkınmasını tamamlanması için neler yapabileceğimizi konuştuk diye konuştu
     Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviçin mezarını ziyaret ettiklerini hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:
     Lapa lapa yağan karın altında güzel, manalı bir an yaşadık çünkü, onun çok beğendiğim bir fotoğrafı vardır. Başında güzel beresiyle öyle kollarını açarak kar altında şehitlerimize rahmet okuduğu bir anı hatırlıyorum. Tabii daha önce de çok gitmiştim ama bu sefer mihmandarımız önemli bir şey gösterdi. Kabristanda şehitliğin bulunduğu yerde 3 tane de Sırp gencinin mezarı vardı. Onu şöyle izah ettiler; çok duygulandım. Saraybosnanın işgali sırasında bizzat savaşmak istemişler ve hayatlarını o sıra feda etmişler. Bizzat aileleri, bu çocuklar sizlerle birlikteydi. Onları da Müslüman mezarılığına alır mısınız- demişler. Bugün mezar taşlarıyla birlikte onların da kabirleri bembeyaz, Müslüman kabirleri içindeki yerini bulmuş.
     Arınç, Bosna Hersek tarihi itibariyle de son savaş sırasında yaşadıklarıyla da bir destan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     Esasen Boşnaklarla, Bosna halkıyla o topraklarda Türkiyenin irtibatı 500-600 senedir devam ediyor. Bugün Foynitsa da manastırda bulunan Fatihin amannamesini eğer dikkatle okursanız, ki inşallah bir kaç gün sonra Almanyada bir konferansa gideceğim. Berlinde vereceğimiz konferansta, Foynitsada yaşanmış o olayı da zikretmek istiyorum. Her karışıyla o topraklara hasretle, sevgiyle bağlıyız. Bosna Hersekin ekonomik kalkınması, yeni yatırımlar ve iş imkanlarının açılmasına destek veriyoruz. Demir çelik endüstrisiyle, Şişecam ve diğerleriyle istihdama da katkıda bulunuyoruz. Yani bir fabrikada 850 kişinin çalıştığından bahsettiler o da bizi çok mutlu etti. Tabii hükümet yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda, yatırımların daha çok gelmesi için hukuki alt yapıların da muhakkak gerçekleştirilmesi lazım. İkinci olarak da aramızdaki sözleşme ve anlaşmalarla birlikte Türkiyeye karşı pozitif bir ayrımcılık uygulanması lazım. Çünkü biz hem müteahhitlik hizmetleri hem sanayi ve diğerlerinde çok iyiyiz. Türkiye ile boy ölçüşecek başka bir ülke yok. Hamdolsun bütün bunları söyledik. Bunların bilincinde insanlar ama sanayiyi güçlendirebiliriz. Tarım önemli Bosna Hersek için. Bir de hizmet sektörü önemli. Hava ulaşımı gayet kolaylaşmış. Bosna Hersek için özel hava yolları da servislere başlamışlar. Zannediyorum artık İstanbuldan günde 6 defaya yakın sefer yapılabilecek. Bu çok müthiş bir şey.
    
     -Bir güven, istikrar, huzur unsuru olabiliriz-
    
     Arınç, Bosna Herseke ilk gittiği zaman yanmış, yıkılmış bir hava alanıyla karşılaştığını ancak şimdi buranın çok iyi durumda olduğunu belirtti. Refah-Yol Hükümeti döneminde Devlet Bakanı Sabri Tekir ile birlikte 1996 yılının mart ayında ilk defa Bosna Herseke gittiğini ve Ziraat Bankasının şubesini açtıklarını dile getiren Arınç, İlk gitmek çok önemli. O ülkeye verdiğiniz değer, onlara verdiğiniz güven önemli. Şimdi hamdolsun 20ye yakın Ziraat Bankası şubesinden bahsedildi. Bugün en tutarlı, en beğenilen, güvenilen bir banka olarak açılışında bulunmak beni memnun etmişti. Türkiye ile turizm ilişkisini arttırabiliriz. Daha çok gidilip, gelinmek suretiyle bir güven, istikrar, huzur unsuru olabiliriz. Süt ürünleri ve diğer konularda elbette yatırımlar yapılabilir ifadelerini kullandı.
     Artık Türkiye kendisi cazip bir ülke diyen Arınç, şöyle devam etti:
     Geçtiğimiz yıl Türkiyeye gelen turist sayısı 31 milyonu geçti. Bunun 11-12 milyonunu Antalya, bir o kadarını İstanbul sağlıyor. Ama bugün Türkiyeden de dışarı giden çok sayıda insanımız var. Büyük kısmı Bosna Hersek, Zagreb, Belgrata gidiyorlar. Gitmemiz lazım çünkü, tarih ve kültür varlıkları ve halkı bizleri oralar çekmek için pek çok özelliklere sahip. Bursada herkesin Bosna Hersek için bir şeyler yapmamız lazım. Ya da en azından Sayın Bakanımızın yaptığı gibi eşini, çocuklarını alıp, Bosna Hersekte bir yeri göstermesi lazım. Her yönüyle sizi memnun edecek bir güzellikler. O inanlar sizleri gördüğü zaman çok seviniyorlar. Çünkü Türkiye onlar için tarihte büyük bir dostluğun, kardeşliğin aynı bayrağın altında yaşamanın verdiği sevgiyi de hatırlatıyor.
     Arınç, savaş günlerinin acısını, trajedisini Türkiyenin de aynen yaşadığını ve son ziyaretinde o günleri tekrar hatırladığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İnşallah o günler geçti. Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Herseki destekliyor. Yine sağ olsun Sayın Dışişleri Bakanımızın gayretleriyle, zannediyorum 4 sene önce başladık, Dışişleri Bakanları seviyesinde 3lü görüşmeler, ayrıca Devlet Başkaları seviyesinde de liderler zirvesi yapılıyor. Yani Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek; Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan. Bu toplantıları Sayın Bakanımız başlatmıştı. Mayıs ayında bir beklenti var Sayın Bakanım, inşallah ya Bosna ya da Türkiyede böyle bir zirve toplantısı yapılacak. Sadece Bosna Hersekin huzuru ve geleceği için Türkiyenin sarf ettiği gayretleri bilmenizi şahsen istiyorum. İnşallah güzel günleri birlikte göreceğiz.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER