Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: Türkiye, artık çok kaliteli mallar üretiyor, ihraç ediyor Daha çok kaliteli mallar, daha çok mamul maddeye, daha çok yüksek teknoloji isteyen ürünlere de yönelmemiz lazım. Gelecek onlarda. İnşallah onu


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye, artık çok kaliteli mallar üretiyor, ihraç ediyor. Daha çok kaliteli mallar, daha çok mamul maddeye, daha çok yüksek teknoloji isteyen ürünlere de yönelmemiz lazım. Gelecek onlarda. İnşallah onu da başarabileceğimizi ümit ediyoruz dedi.
     Arınç, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Bursa Girişimci İş Adamları Derneğinin (BUGİAD) İş, Bürokrasi, Eğitim ve Spor Ödül Töreninde, Bursanın başlı başına bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, Reha Yepremin sunumunu yaptığı törenin de göze çok hoş geldiğini, bunun Bursaya verilen önemi de gösterdiğini söyledi.
     İki gün önce eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakanın vefatının 2. yılı olduğunu hatırlatan Arınç, Türkiye için ifade ettiği manayı çok önemli bulduğu Erbakanın, çok inanmış bir insan ve ülkesini, milletini çok seven biri olduğunu dile getirdi.
     Arınç, Türkiyenin 2. Dünya Savaşına girmediğini fakat yine de yokluk ve kıtlık yaşadığını ifade ederek, Erbakanın 2. Dünya Savaşından mağdur çıkan iki ülke olan Almanya ve Japonyanın 20 sene sonra eski ihtişamına kavuştuğunu belirttiğini, Türiyenin ise savaşta yer almamasına, b ülkeler kadar zarar görmemesine rağmen niye bu halde olduğunu sorduğunu aktardı.
     Şimdi geldiğimiz noktaya bakın, 150-253 milyar dolarlık ihracat var diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Türkiye, artık çok kaliteli mallar üretiyor, ihraç ediyor. Daha çok kaliteli mallar, daha çok mamul maddeye, daha çok yüksek teknoloji isteyen ürünlere de yönelmemiz lazım. Gelecek onlarda. İnşallah onu da başarabileceğimizi ümit ediyoruz. Cari açığı önlemenin tek yolu bu. Üretimimizi mutlaka yüksek teknolojiye dönüştürmemiz ve mutlaka ihtiyaç maddelerini, mallarını Türkiyede üretmemiz lazım. İstihdama onun katkısı var, üretime, ihracata, yurt dışından gelecek gelire mutlaka katkısı var.
    
     -Ar-Gelere çok önem verin-
    
     Sanayicilere işlerini büyütmeleri çağrısında bulunarak, şöyle konuştu:
     Ar-GEleriniz var biliyorum. Ar-Gelere çok önem verin. Her eser yüzümüzü güldürsün. Made in Turkey yazıyorsa bir yerde veya Bursa yazıyorsa bir yerde, inanın Türkiyenin onuru artık bu yüzyılda budur. Her gittiğiniz yerde bunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Pazar çeşitliliğine girdi Türkiye. Ekonomik krizin en ağır izlerini taşıyan Amerikadan başlayarak Avrupaya gelen son global ekonomik kriz bazı ülkeleri inim inim inletiyor. Ama biz çok şükür büyümemizi, üretimimizi, ihracatımızı artırıyorsak temelde sanayimizin ve finans sektörünün güçlü olmasına bağlı. İnanınız ki biz, Afrika pazarına da ele geçirdik, ABDyi de ele geçirdik. Avro Bölgesinde 17 ülke kriz içerisinde, 6sı hükümet değiştirdi. Yunanistan, bir trilyon dolar borçla baş edemiyor, parasını döndüremiyor. Şimdi biz bu ülkelere baktığımız zaman oradan talep daralması olduğu için ihracatımızın azaldığını görüyoruz. Eski düşünce ve eski günler olsaydı Avrupadan gelen ithalat talepleri azalınca Türkiye, elini ovuşturup bir kenarda kalacaktı. Ama bunu gördüğümüz ve çok yönlü siyasi politikalar izlediğimiz için Avrupa pazarından mahrum kaldığımız ihracatı Afrika pazarından fazlasıyla tamamladık, Amerika pazarından fazlasıyla tamamladık.
     Arınç, 15 farklı ülkenin karma ekonomik kurul başkanı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     Ugandada ilk temaslarımızı yapmaya gittiğimizde 40 Türk iş adamıyla birlikte gitmiştim. İş forumu yaptık ve sonunda Çorumdan gelen bir medikalci, ben çok güzel bağlantılar yaptım dedi. İstanbuldan gelen gömlek tüccarı, ben 200 bin gömlek bağlantısı yaptım dedi. Ankaradan da ben 400 bin ayakkabı siparişi aldım dedi. Uganda, Afrikanın ortası, Nilin doğduğu yer ve ekvatorun tam merkezi. Biz milletvekili, bakan olarak, büyükelçi olarak ilk defa gidiyorduk Ugandaya ama Uganda Havaalanında bizi kim karşıladı dersiniz- Orada on yıl önce açılan Türk okullarının öğretmenleri.
     Bu destanda herkesin payının bulunduğunu vurgulayan Arınç, Moğolistandan da sorumluyum. Eksi 45 derce soğukta, senenin 3 ayında ancak güneş görebilen bir ülkeye gittim. Orada da 1998de açılan Türk okullarının ve oradaki şehidimiz Ademin arkadaşlarıyla karşılaştım. Vietnam, Kamboçya böyledir, Yemen böyledir. Çok şükür Türkiye artık her yerde var, Türk ürünleri her yerde var dedi.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, törende, Faik Çelik Holdingin sahibi Faik Çelike Yılın İş Adamı ödülünü takdim etti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER