Batı Akdeniz mermer sektörüne yöneliyor

Batı Akdeniz mermer sektörüne yöneliyor -Geçen yıl 150 milyon dolarlık mermer ihracatı yapılan Antalya, Burdur ve Ispartada mermer sektörü Gelecek dönemin parlayan yıldızı olarak değerlendiriliyor -Antalya İhracatçılar Birliği B


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Geçen yıl 150 milyon dolarlık mermer ihracatı yapılan Antalya, Burdur ve Ispartada mermer sektörü Gelecek dönemin parlayan yıldızı olarak değerlendiriliyor.
     Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 1 yıldır mermer sektörünün Antalya bölgesi için stratejik öneme sahip hale geldiğini, kendilerinin de çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Antalya, Isparta ve Burdurdan geçen yıl yaklaşık 150 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildiğini anlatan Satıcı, mermerin büyük bölümünün Çine, daha sonra da Hindistana ihraç edildiğini kaydetti. Amerika ile bazı Avrupa ülkelerine de kısmen mermer ihracatı yaptıklarını dile getiren Satıcı, Afrika ülkeleri ile Rusyayı ise gelişen pazar olarak değerlendirdi.
     Mermer ihracatının çoğunluğunu işlenmemiş mermerlerin oluşturduğunu belirten Satıcı, yüzde 30luk kısmının ise işlenmiş olarak ihraç edildiğini bildirdi.
     Mermerlerin işlenmemiş olarak Çine ihraç edildiğini, Çinde işlenerek dünyaya pazarlandığını kaydeden Satıcı, Çinin en büyük avantajı iş gücü maliyetlerinin düşük olması. Dünya zaten bu konuda Çin ile rekabet edemiyor dedi.
     Mermerlerin işlenmesi konusunda marka ürünlerde önemli atılımlar sağlandığını söyleyen Satıcı, Antalya ve bölgesinin mermerde yakın bir zamanda önemli noktaya geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
     Antalya, Finike, Burdur, Bucak ve Isparta bölgesinde yeteri kadar rezerv olduğunu dile getiren Mustafa Satıcı, mermer sektörünün ülke ekonomisine de önemli katkısı bulunduğuna işaret etti. Sektörün yan sektörleriyle ciddi bir istihdam sağladığını kaydeden Satıcı, sanayinin çok gelişmediği yerlerde mermer sektörünün ön plana çıkmasını amaçladıklarını bildirdi.
     Mermer sektörünün bölge ticaretinde ve bölge kalkınmasında önemli rol üstleneceğine dikkati çeken Satıcı, Antalya ve bölgesinin yakın zamanda mermer sektöründe yaş meyve ve sebze kadar söz sahibi olacaktır diye konuştu.
     Mermer sektörünün daha da gelişmesi için birlik olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Satıcı, Antalya Limanının mermer ihracatında kullanılmak üzere yenilenmesi, kapasitesinin artırılması yönünde Antalya Valiliği ile bir takım çalışmalar yaptık. Ayrıca mermer çalışma grubu oluşturuldu. Alıcı ve satıcıları buluşturacak sektörel bir heyet gezisi yapmayı, bu doğrultuda Antalyada mermer fuarı düzenlemeyi planlıyoruz. Mermer sektöründen umutluyuz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Batı Akdeniz mermer sektörüne yöneliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER