Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları

Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları -Antalya Valisi Altıparmak: -Türkiye sağlık turizminde dünyada gidilebilecek ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Tedavilerde yüzde 70lere varan fiyat avantajı sağlanmakta -Sağl


ANTALYA (A.A) - Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Türkiye sağlık turizminde dünyada gidilebilecek ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Tedavilerde yüzde 70lere varan fiyat avantajı sağlanmakta dedi.
     Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Birleşmiş Milletler işbirliğinde düzenlenen Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmasının başlangıç toplantısı, Antalya Valiliğinde yapıldı.
     Vali Altıparmak, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık turizmi sektörünün dünyada yılda 100 milyar dolarlık pazar payı ile son derece önemli bir turizm dalı olduğunu söyledi.
     BAKAnın sağlık kuruluşları, sigorta şirketleri, seyahat acenteleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, konaklama tesisleri ve kamu kurumları arasında işbirliğini güçlendirerek, ortak hareket ve yapıcı rekabet gücü ile sağlık turizminin pazar payını artırmayı hedeflediğini anlatan Altıparmak, gelişmiş ülkelerde sağlık turizminin pahalı olması ve bekleme sürelerinin uzunluğu, yapılacak tedavinin ülkenin sigorta kapsamı dışında olması, daha ucuz tedavi olanaklarının ortaya çıkması gibi unsurların sağlık sektörünü önemli ölçüde etkilediğini bildirdi.
     Türkiyeye son yıllarda 100 binin üzerinde yabancı hastanın geldiğini dile getiren Altıparmak, sağlık için gelen turistin normal turiste göre yaklaşık 5 kat daha fazla harcama yaptığına işaret etti.
     Sağlık turizmi konusunda Türkiyenin avantajlı bir ülke olduğunu vurgulayan Altıparmak, Türkiye sağlık turizminde dünyada gidilebilecek ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Tedavilerde yüzde 70lere varan fiyat avantajı sağlamakta. 60dan fazla ülkeye vizesiz ulaşım imkanı bulunuyor. Uluslararası akreditasyona sahip 47 sağlık kuruluşu var. En çok tüp bebek tedavisi yapılan 4 ülkeden biriyiz dedi.
     Türkiyeye en çok hasta gönderen ülkelerin Almanya, Hollanda, Avusturya, Irak, Suriye, Sudan, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Belçika olduğuna dikkati çeken Altıparmak, yabancı hastaların Türkiyeden talep ettiği tedavilerin başında göz, diş, ortopedi, kardiyoloji, onkoloji, plastik cerrahi ve beyin cerrahi geldiğini söyledi.
     Turizmin başkenti Antalyanın sağlık turizmi konusunda da önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Altıparmak, Sağlık turizmi, Antalyada turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yılın 9 ayında Antalya sağlık turizmi kapsamında yaklaşık 30 bin turisti ağırladı. Geçen yıl Antalya kamu hastanelerinde yaklaşık 8 bin, özel hastanelerde 36 bin olmak üzere 44 bin turiste sağlık hizmeti verildi diye konuştu.
     Antalyanın sahip olduğu hastaneler, deneyimli doktorlar, tüp bebek merkezleri, üniversiteler ile turistlerin taleplerini üst düzeyde karşıladığını anlatan Altıparmak, Antalyada 2 JCI akreditasyona sahip sağlık kuruluşu, 27si özel, 13ü devlet, 2si üniversite ve 1 eğitim araştırma olmak üzere toplam 43 hastane, 4 tüp bebek merkezi, 2 adet replantasyon merkezi var. Yaklaşık 500 yatak kapasite ve 12 bin sağlık personeli ile hizmet vermektedir dedi.
     Antalyanın Türkiyede ve dünyada sağlık konusunda ilklere imza attığını dile getiren Altıparmak, dünyada gerçekleştirilen ilk kadavradan rahim nakli, aynı anda kalp, böbrek ve damar nakli, Türkiyede ise ilk çift kol nakli ve yüz nakli operasyonlarının Antalyada yapıldığını hatırlattı.
     Antalyanın hükümet programında yer alan sağlık serbest bölgeleri projesi için en güçlü adaylardan biri olduğunu kaydeden Altıparmak, ileri yaş ve engelli turizminde de büyük rekabet avantajına sahip olduklarını bildirdi.
    
     -Pazar payı artacak-
    
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise yapılan kümelenme çalışmalarının sağlık turizminde yapılacak tüm çalışmaların daha verimli hale getirilmesini sağlayacağını söyledi.
     Sağlık turizmi kümelenme çalışmalarının küme aktörlerinin üretkenliğini ve verimliliğini artıracağına işaret eden Engin, Kümeleme çalışmaları kapsamında Aralık 2012-Ocak 2013 döneminde sektörde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara yönelik anket ve röportajlar yapılacak. Ayrıca gelecek yıl çalıştay, mevcut durum analizi raporu, haritalama gibi çalışmalarımız olacak. Ekonomi Bakanlığı ve diğer kurumlarca kümelenme çalışmaları için sağlanan kamu desteklerine başvurusu yapılması, ortak tanıtım ve yurt dışı fuarlara katılım sağlanması planlanıyor dedi.
     Toplantıya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, sağlık ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER