Bayram geleneği yuvalama yemeğinin yapımına başlandı

Bayram geleneği yuvalama yemeğinin yapımına başlandı -Gaziantepte komşu kadınlar, her gün bir evde buluşarak iftardan sahura kadar bayrama özel yuvalama yemeği hazırlıyor -Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Öztan


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepli kadınlar yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi her gün bir komşuda buluşarak bayrama özel yuvalama yemeği hazırlıyor.
     Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan, et, pirinç, nohut ve yoğurtla hazırlanan yemek, bayram sofralarının da baştacı. Uzun uğraş gerektirdiği için genellikle kadınların bir araya gelerek yaptığı yuvalama, ramazan ayının son günlerinden başlayarak bayram için hazırlanıyor.
     Gaziantep mutfağıyla ilgili araştırmaları bulunan Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, yaptığı açıklamada, Gaziantepte bayram için özel olarak hazırlanan yuvalama geleneğinin yaşatılması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
     Ramazan Bayramı hazırlıklarının Türkiyenin dört bir yanında farklı şekilde sürdüğünü aktaran Öztan, Gaziantepli hanımların da her gün bir komşuda buluşarak iftardan sahura kadar süren hummalı bir çalışmayla bu yemeği hazırladıklarını kaydetti.
     Gazianteplierin, bayram sabahı nerede olursa olsun yuvalama yemeğini hazırladıklarını dile getiren Öztan, Gaziantep sofraları, bayrama ayrı bir renk ve tat katar. Burada yemekler yapılır, tatlılar yapılır. Bayramdan bir hafta önce bütün komşular ve akrabalar bir araya gelir. Geleneksel bayram yemeğimiz yuvalama, zerde ve kurabiye yapımı için çalışmaya başlarlar. Bu bizim için bir coşkudur, tatlı bir telaştır dedi.
    
     -Yuvalama nasıl hazırlanır-
    
     Öztan, yuvalama yapmak için hazırlanan pirincin ıslatıldığını, arından süzekte kurutulduğunu söyledi. Havanda dövülerek pirincin un haline getirildiğini ve siyah çiğ köftelik etle yoğrulduğunu dile getiren Öztan, şöyle devam etti:
     Bu işlemler bittikten sonra akraba eş dost bir araya gelerek bunu hep birlikte yoğurmaya ve yuvalamaya başlar. Bir taraftan et pişer nohutla beraber, diğer taraftan yoğurt süzülür. Bunların hepsi hazırlanarak yemek için bayram sabahı beklenir. Bayram sabahı evin erkekleri bayram namazına gider. Evin kadını da sabah erken kalkar bayramdan önce hazırlığını yaptığı o yuvalama etinin suyunu ısıtır. Yoğurt süzülmüştür, yoğurdu pişirir, yuvalamayı hazır hale getirir. Aile namazdan eve geldiğinde mis gibi koku daha eve girmeden her tarafı kaplamıştır.
     Öztan, bayramlar ve özel günler için yapılan birçok geleneksel yemeğin komşuluk ilişkilerini geliştirdiği gibi aileler arasında da sosyalleşmeyi sağladığına dikkati çekti.
     Yuvalama yemeğinin imece usulü hazırlanmasının çok önemli olduğunu bildiren Öztan, şöyle devam etti:
     Gaziantepin bayram sofralarının en güzel özelliklerinden bir tanesi de, lezzeti tartışılmaz yemekler yanında bu yemeklerin yapımı aşamasında bireyler ve aileler arasında gelişen sosyalleşmedir. Hazırlıkları bir hafta önceden başlayan ve Ramazanın verdiği rehavete rağmen ailelerin bir araya gelmesi, akrabaların, komşuların bir araya gelmesi ve her aile için ayrı ayrı bu yemeği hep birlikte imece usulü ile hazırlamaları çok önemli. Özellikle hanımlar bayram yemeklerinin hazırlık aşamasında dertlerini sevinçlerini paylaşıyorlar, hasret gideriyorlar. Bu nedenle bayram yemeklerimizin en büyük özelliklerinden biri de sosyalleşmedir.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Bayram geleneği yuvalama yemeğinin yapımına başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER