Bayramiçte Kazdağları dünya mirasıdır çalıştayı

Bayramiçte Kazdağları dünya mirasıdır çalıştayı


ÇANAKKALE (A.A) - Bayramiçte, Kazdağları dünya mirasıdır çalıştayı gerçekleştirildi.
     Gazateci-yazar Haluk Şahin, 19. İda Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, dünyanın önemli bir güzelliği olan Kazdağlarını savunduklarını söyledi.
     Doğru bir konuyu savunduğumuza yüzde 100 eminim diyen Şahin, Kazdağlarının korunmasının altın madencilerinin hoşuna gitmediğini öne sürdü.
     Şahin, Kazdağlarının savunmasını bazı alanlarda gerçekleştiremesek de sosyal medyada savunmayı sürdüreceğiz. Bu topraklar, bizden sonra sanki kimse yaşamayacakmış düşüncesiyle yok edilmek isteniyor. Bu güzellikleri savunanlar, doğru yerde ve doğruları savunuyoruz dedi.
     Parion Antik Kenti Kazı başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, slayt gösterisi eşliğinde Troya ve İda Dağının tarihçesini anlattı, kazılarda bulunan bulgular hakkında bilgi verdi.
     Başaran, Kazdağlarını uzaklardan özleyen bir hemşehrinizim. Geçmiş kültürler, Kazdağlarının kültürel mirasına sahip çıkmıştır diye konuştu.
     Arkeoloji Sanat Dergisinden Nezih Başgelen de tarih boyunca Troya ve İda Dağına gelenlerin amaçlarının hep altın olduğunu ileri sürdü.
     Bugün de Kazdağları ve Troyaya gelenlerin tek amacının altın olduğunu savunan Başgelen, Karamenderes Çayının bile bu tarihi mirasın savunulmasında payı olduğunu bildirdi.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi (ÇOMÜ) Prof. Dr. Osman Demircan da Kazdağlarının dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi olduğunu söyledi. Demircan, şunları kaydetti:
     Dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi Kazdağları. Bir gün gelecek bizler bu temiz havayı şişeleyerek satacağız. İnsanlar bu temiz oksijenle ciğerlerini temizleyecek. Kazdağlarının temiz havası İda Dağının mitolojisinin oluşmasına neden olmuştur.
     Çalıştaya, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Sabahattin Sallama / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Bayramiçte Kazdağları dünya mirasıdır çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER