BDT Altın Kafeste Yangın adlı oyunun

BDT Altın Kafeste Yangın adlı oyunun prömiyerini yapacak -Oyunda, V. Muradın 28 yıllık esareti anlatılıyor


BURSA (A.A) - Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) yarın Altın Kafeste Yangın adlı oyunun, prömiyerini yapacak.
     BDTden yapılan açıklamaya göre, Hidayet Sayının yazdığı, Bora Özkulanın yönettiği Altın Kafeste Yangın adlı oyunun prömiyeri, yarın saat 20.00de Ahmet Vefik Paşa Sahnesinde gerçekleştirilecek.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen yönetmen Özkula, oyunda Osmanlı sultanlarının arasında trajik bir hayatı olan Sultan V. Muradın umutsuzluklar, korkular, onur mücadelesi ve müzikle dolu 28 yıllık esaretinin anlatıldığını dile getirdi.
     V. Muradın, babası Sultan Abdülmecid tarafından veliaht olarak yetiştirildiğini belirten Özkula, açıklamada şunları belirtti:
     V. Murad, kişiliği, eğitimi, görgüsü ve kültürü ile diğer bütün padişahlardan ayrılır. Amcası Sultan Aziz de padişahlığı süresince onu bir veliaht olarak hep yanında tutmuştur. Hem devlet işlerinde hem yurt dışı gezilerinde hep yanında bulundurmuştur. Fransa, Belçika, Prusya ve İngiltereye yapılan gezilerinde Sultan Azizden çok V. Murad ilgi görmüş, sonraları Sultan Aziz de bu farklılığı düşünerek artık V. Muradın sultan olması gerektiğini söylemiş ve tahttan feragat ederek V. Murad sultan olmuştur.
     Sultan Abdülazizin tahtı bırakmadan önce V. Murada, Benim yerime senin padişah olmanı istiyorum, ben de bir sarayda inzivaya çekileceğim, senden tek dileğim şudur ki ömrümün sonuna kadar beni mutlu yaşat dediğini hatırlatan Özkula, şunları kaydetti:
     Şiirler, güfteler yazan, doğu ve batı formlarında besteler de yapan, sanatçı duyarlılığına sahip, hassas duygularla, tevazu sahibi olan V. Murad önceleri amcasının bu tekliflerini kibarca reddetmesine rağmen, baskılara dayanamayarak sultan olmuştur. Ancak tahta geçişinin daha beşinci gününde amcası Abdülazizin kuşkulu ve feci ölümü V. Muradın saltanatının sonunu hazırlamıştır. Sultan V. Murad bu olaya karşı hep sorumluluk hissetmiş, büyük güvensizlikler ve korkular içinde yaşarken dengesizlikler göstermiştir.
     Sultan V. Muradın padişahlığı 93 gün sürdü. Bu Osmanlı İmparatorluğunda en kısa saltanattır. Sultan V. Muradın yerine II. Abdülhamit getirilmiştir. V. Murad, eşleri ve çocukları ile Çırağan Sarayına kapatılmış, gözetim altına alınmıştır. V. Murad 28 yıl boyunca Çırağan Sarayından dışarı çıkamadan, çok sevdiği İstanbulda, İstanbula hasret yaşamıştır.
    
     Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber BDT Altın Kafeste Yangın adlı oyunun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER