Beyşehir Gölü Havzası Ekosistemi değerlendirildi

Beyşehir Gölü Havzası Ekosistemi değerlendirildi


KONYA (A.A) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen Beyşehir Gölü Havzası Ekosistem ve Su Kaynakları Sürdürülebilir Kullanımı Araştırma Projesinin sonuçları açıklandı.
     Beyşehir Anamas Konukevinde düzenlenen toplantıda, WWF-Türkiye Doğa Koruma Müdürü Buket Bahar Dıvrak, ODTÜden öğretim görevlileriyle birlikte yürüttüğü proje kapsamında, çeşitli arazi çalışmaları ve modelleme analiz yöntemleriyle, Beyşehir Gölü ile ilgili kapsamlı bir analiz çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Dıvrak, 2003 yılından bu yana, Konya havzasında, biyolojik çeşitliliğin korunması, doğal kaynakların etkin kullanımı ve yönetimi konusunda, ilgili tüm taraflarla işbirliği içerisinde çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
     Beyşehir Gölünün, Türkiyenin en büyük tatlı su gölü ve Konya havzasının bir anlamda sürahisi olduğunu aktaran Dıvrak, Beyşehir Gölü, içme suyu, balıkçılık ve bu yörede yaşayan insanlar için farklı farklı anlamlar ifade ediyor. WWF olarak projenin tam içinde olmasak bile, projeye destek çerçevesinde sonuç çıktılarını almak üzere burada toplandık dedi.
     ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Meryem Beklioğlu Yerli de üniversitenin desteklediği ve önem verdiği projede, proje ekibi olarak 2 yıldır arazide olduklarını söyledi.
     WWF-Türkiye Su Kaynakları Programı Yöneticisi Ayça Aksoy ise Konya Kapalı Havzasının dünyadaki 200 ekolojik bölgeden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, Bu kapsamda Türkiye sınırları içerisinde tamamı bulunan bölgelerden bir tanesi. 15 adet önemli kuş alanı ve 6 adet önemli bitki alanı var dedi.
     Doğal kaynakların kullanımı açısından belli başlı öncelikleri olan konular olduğunu dile getiren Aksoy, Konya kapalı havzası bizim için, tarımsal üretim açısından, su kaynakları mevcut potansiyeli açısından yine öncelikli alanlardan bir tanesi. Havzanın değerlerini bir yana koyduğumuz zaman aslında belli başlı sorunları da var. Bu sorunlardan en önemlisi tarımsal su kullanımı ve yoğun su kaynakları kullanımına bağlı olarak yoğun bir şekilde sulak alan kaybı geliyor diye konuştu.
     Toplantıya, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Selçuk Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Murat Sezgin, SÜ Beyşehir MYO Müdürü Aziz Öztürk, Beyşehir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Kamil Tolgay Dursun, öğretim görevlileri ve kurum temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir : Şeref Yaşar
     Yayıncı : Murat Aslan
<< Önceki Haber Beyşehir Gölü Havzası Ekosistemi değerlendirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER